Dosarul SEFILOR din Politie. Procurorii au anuntat care sunt acuzatiile. COMUNICATUL DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 26.09.2016, a mai multor inculpați.

POPA LIVIU, la data faptelor inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, în sarcina căruia s-au reținut 2 infracțiuni de luare de mită,

INDREI REMUS DANIEL, comisar șef de poliție, șef al Poliției municipiului Beiuș la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut 5 infracțiuni de luare de mită ( din care 4 în formă continuată),

VESA DORIN IOAN, comisar șef de poliție, șef al Secției 2 Poliție Rurală Beiuș la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de :
– luare de mită (3 fapte),
– instigare la luare de mită în formă continuată,

BAT GHEORGHE, la data faptelor șef al Posturilor de Poliție Cărpinet și Pietroasa, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de :
– luare de mită (4 fapte din care una în formă continuată),
– trafic de influență (2 fapte),
– complicitate la luare de mită,
– dare de mită în formă continuată,

ROTAR RAUL OVIDIU RAJ, agent șef principal de poliție, șef al Postului de Poliție Cărpinet la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de :
– complicitate la luare de mită (2 fapte),
– dare de mită în formă continuată,

PĂTROC MINODORA IOANA, consilier superior în cadrul Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de luare de mită

De asemenea, s-a pus în mișcare acțiunea penală față de următorii inculpați:

BODEA NICOLAE DAN, la data faptei viceprimar al comunei Remetea, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția deținută,

SIMEA IOAN FLORIAN, viceprimar al comunei Roșia, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de :
– efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția deținută,
– dare de mită.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2012 – 2014, chestorul de poliție Popa Liviu, în calitate de inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor și comisarul șef Indrei Remus Daniel, în calitate de șef al Poliției mun. Beiuș s-au angajat să protejeze activitatea infracțională a unei persoane (martor în prezenta cauză) și să nu își îndeplinească, potrivit legii, atribuțiile de serviciu ce decurgeau din funcțiile de conducere deținute constând, printre altele, în conducerea și coordonarea lucrătorilor de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor – Serviciul de Investigare a Fraudelor/Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și respectiv a celor din cadrul Poliției mun. Beiuș.
Concret, inculpații Popa Liviu și Indrei Remus au făcut demersuri și au exercitat atribuțiile de serviciu astfel încât să fie soluționate favorabil petițiile/reclamațiile și dosarele penale înregistrate la Poliția mun. Beiuș și la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Bihor care vizau presupuse infracțiuni comise de persoana respectivă.
De asemenea, cei doi inculpați s-au angajat să nu procedeze la sesizarea din oficiu și constituirea de noi dosare penale referitoare la faptele penale comise de către persoana respectivă și despre care aceștia ori subordonații lor ar fi luat la cunoștință în orice mod.
În schimb, chestorul de poliție Popa Liviu, în calitate de inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor și comisarul șef Indrei Remus Daniel, în calitate de șef al Poliției mun. Beiuș, au pretins în mod nemijlocit de la persoana respectivă diferite foloase necuvenite, în valoare totală de 11.979 lei.
Foloasele primite, în valoare de 7.979 lei, au constat în achiziționarea de obiecte de mobilier și prestarea unor servicii/lucrări de renovare la sediul Poliției mun. Beiuș.
Anterior, în vara anului 2012, inculpatul Popa Liviu, în aceeași calitate, a pretins și primit de la aceeași persoană diferite foloase necuvenite, constând în prestarea de servicii/lucrări în vederea racordării, în mod provizoriu, la rețeaua de curent electric a locuinței sale în valoare de 1.500 lei.

În cursul lunii iulie 2015, inculpatul Indrei Remus Daniel, în calitate de șef al Poliției municipiului Beiuș, a pretins, prin intermediul șefului postului de poliție Cărpinet, Rotar Raul Ovidiu Raj, de la 5 persoane, cantitatea de 2 (două) tone și 11 (unsprezece) mp de piatră ornamentală pentru pavarea curții de la locuința unei rude.
Pentru foloasele respective, cei doi inculpați Indrei Remus Daniel și Rotar Raul Ovidiu Raj s-au angajat să nu ia măsurile prevăzute de lege în ceea ce privește activitatea ilicită de exploatare și comercializare a pietrei ornamentale de către persoanele respective.
În cursul anului 2015, inculpatul Indrei Remus Daniel, în aceeași calitate, având în subordine directă Posturile de Poliție Cărpinet și Pietroasa, a pretins, acceptat și primit diferite foloase necuvenite de la agenții Rotar Raul Ovidiu Raj și Bat Gheorghe în legătură cu atribuțiile de serviciu, ce decurgeau din funcția de conducere deținută de ofițer. Remiterea foloaselor necuvenite s-a realizat și în considerarea unor tratamente preferențiale față de cei doi șefi de post.
În perioada decembrie 2014 – aprilie 2015, comisarul șef Indrei Remus Daniel, în calitate de șef al Poliției mun Beiuș, având în subordine Postul de Poliție Pietroasa, a pretins, acceptat și primit de la administratorul unei societăți comerciale, atât în mod direct, cât și prin intermediul agentului șef principal Bat Gheorghe, diferite foloase necuvenite, în schimbul cărora, inculpatul urma să protejeze activitatea infracțională a omului de afaceri.

În perioada 2009 – iulie 2015, inculpatul Bat Gheorghe, în calitate de șef al Postului de Poliție Cărpinet, a pretins și primit de la mai multe persoane foloase necuvenite (produse electrocasnice, materiale de construcții, etc.). În schimbul acestora, șeful de post, prin neîndeplinirea atribuțiunilor de serviciu, a protejat activitatea ilicită a unora dintre acele persoane și a promis că va interveni în favoarea altora că-i va ajuta să obțină diverse documente (certificat ADR, preschimbarea permisului de conducere).

În perioada 2012-2015, comisarul șef Vesa Dorin Ioan, în calitate de șef al Secției 2 Poliție Rurală Beiuș, a pretins și primit, de la inculpații Bodea Nicolae Dan și Simea Ioan Florian, viceprimari ai comunelor Remetea și Roșia, mai multe foloase necuvenite în schimbul cărora polițistul a protejat, în mod continuu, activitatea infracțională a celor doi, care administrau în fapt și societăți comerciale.

În cursul lunii iunie 2015, inculpata Pătroc Minodora Ioana, în calitate de consilier superior în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Bihor – Serviciul Avize, Acorduri, Autorizații, a pretins și primit, prin intermediul agentului șef principal Rotar Raul Ovidiu Raj, de la 4 persoane, cantitatea de 20 – 22 mp de piatră ornamentală pentru pavaj, pe care a folosit-o cu ocazia construirii unei locuințe personale.
În schimbul foloaselor pretinse și primite, inculpata, având atribuții directe în legătură cu eliberarea avizului și acordului de mediu, a susținut demersurile persoanelor respective pentru obținerea avizului de mediu și a acordului de mediu, proceduri premergătoare obținerii autorizației de mediu pentru activitatea de exploatare și comercializare a pietrei ornamentale.

Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii anticorupție au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Antifraudă Fiscală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații trebuie să respecte o serie de obligații, între care să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu exercite profesia în exercitarea căreia au săvârșit fapta.

Astfel, s-a dispus măsura controlului judiciar față de următorii inculpați:

Distribuie informația
Alte știri