Stații mobile și drone de ultimă generaţie pentru supravegherea calităţii aerului şi poluării din România

Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Garda de Mediu vor fi dotate cu drone cu senzori și 21 de autolaboratoare pentru măsurarea calității aerului. Decizia a fost luată în ședință de Guvern, iar bugetul alocate este de peste 57 de milioane de lei.

„Cele 21 de stații mobile de monitorizarea a calității aerului vor intra în directa utilizare a ANPM/APM, acestea fiind echipate conform legislației în vigoare (compușii monitorizați fiind gaze SO2, NOx, NO2, COV, particule în suspensie (PM2.5, PM10), la care se adaugă H2S și NH3).

Ministerul Mediului precizează că prin aplicația mobilă dezvoltată în proiect, publicul larg va fi alertat în privința posibilelor episoade de poluare și va avea posibilitatea să semnaleze evenimente cu potențial ridicat de amenințare a siguranței de mediu. De asemenea, sistemul va răspunde cetățenilor și autorităților în ceea ce privește calitatea aerului pe o rază de la 1 la 300 km.

În prezent, la nivel național, există un număr de 12 autolaboratoare pentru măsurarea poluanților din aerul înconjurător, acestea fiind puse în funcțiune în perioada 2000-2018.

Astfel, 5 bucăți datează din anul 2000 (județele Argeș, Bihor, Constanța, Mehedinți, Suceava), 3 bucăți din anul 2007 (Maramureș, Prahova, Sibiu), 1 din anul 2008 (București), 1 din anul 2011 (Mureș), 1 din anul 2014 (Neamț) și 1 din 2018 (Alba), precizează Ministerul Mediului.

Distribuie informația
Alte știri