Dotări noi pentru ISU“Crișana”

Azi, 19 mai a.c., în cadrul conferinței de presă organizată la sediul ISU Bihor, eveniment la care au participat prefectul județului, domnul Dumitru Țiplea, vicepreședintele Consiliului Județean, domnul Călin Grațian Gal, coordonatorul UPU/SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea și inspectorul șef al ISU „Crișana”, general de brigadă Caba Sorin Mihai, a fost prezentată tehnica de luptă nou intrată în dotarea pompierilor militari bihoreni, precum și misiunile echipajelor SMURD desfășurate în perioada ianuarie-aprilie a.c..

În acest an, în înzestrarea ISU Bihor au intrat patru autospeciale de intervenție, achiziționate prin fonduri europene de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar Consiliul Județean Bihor a sprijinit buna desfășurare a activității ISU Bihor prin alocarea unui buget care a permis, la finalul anului 2021, achiziționarea a trei containere Abroll de 12000 litri pentru transport apă, prevăzute cu o motopompă de înaltă performanță și a altor materiale și echipamente specifice gestionării situațiilor de urgență.

De asemenea, pentru protecția victimelor situațiilor de urgență și a personalului care acționează pentru salvarea acestora, ISU Bihor a achiziționat 32 de triunghiuri indicatoare-delimitatoare pe căile rutiere, pentru presemnalizarea locului producerii unui eveniment unde acționează forțele și mijloacele inspectoratului.

Astfel, în perioada februarie-mai 2022, tehnica de luptă a ISU Bihor a fost completată cu o autospecială de transport personal și victime multiple (ATPVM), o unitate mobilă de terapie intensivă neonatologie, o autospecială pirotehnică și o autoplatformă pentru salvarea de la înălțime, de 45 de metri.

Autospeciala de transport victime multiple și ambulanța de terapie intensivă neonatologie au fost achiziționate de către IGSU prin intermediul proiectului Îmbunătățirea capacității de intervenție la urgențe medicale (finanțat prin Programul Operațional Regional), iar autospeciala pirotehnică și autoplatforma de intervenție și salvare de la înălțime, prin proiectul VIZIUNE 2020 (finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare).

Autospeciala de transport victime multiple este utilizată în cazul situațiilor de urgență în care sunt implicate mai multe victime, asigurând posibilitatea transportului și acordării asistenței medicale, simultan, în cazul a 2 persoane cu urgență medicală de cod roșu, 4 persoane cu urgență de cod galben sau 6 persoane cu afecțiuni de cod verde. Totodată, autospeciala este folosită pentru transportul medical al persoanelor supraponderale, transportul persoanelor de la și la locul intervenției, evacuarea și relocarea persoanelor din zone de risc.

Unitatea mobilă terapie intensivă neonatologie

Autoambulanța de tip neonatologie este destinată transportului nou născuților, în condiții de terapie intensivă, și este dotată cu o targă adaptată pe care este montat un incubator performant, precum și echipamente medicale specifice pentru terapie intensivă. Principalele echipamente care se găsesc în dotarea ambulanței constă în incubator de transport, targă, saltea vacuum pentru copii, instalație fixă de oxigen, instalație fixă de aer, butelii oxigen portabil, ventilator automat, dispozitive de aspirație, defibrilator, aparat infuzie volumetrică, încalzitor de urgență (care încălzește până la temperatura de 37°C)și trusă resuscitare adult.

Autospeciala pirotehnică poate fi folosită atât pentru asanarea teritoriului de muniții rămase neexplodate, cât și pentru îndepărtarea podurilor de gheață și a stâncilor care blochează drumurile. Aceasta are un compartiment special pentru transportul munițiilor neexplodate și două compartimente pentru transportul mijloacelor și accesoriilor de distrugere.

Autoplatforma hidraulică de intervenție și salvare de la înălțime este destinată misiunilor de salvare de la înălțime pe timpul stingerii incendiilor și în cazul producerii unor accidente tehnologice și dezastre sau salvarea din diferite medii ostile. Brațul mobil permite și salvarea persoanelor rămase captive pe ape și alte medii aflate sub nivelul solului, până la adâncimea de 8,2 m. Totodată, camera din dotarea autospecialei permite monitorizarea intervenției de la fața locului, din dispecerat. Autospeciala este dotată cu un tun de apă cu o capacitate de 3800 de litri pe minut, pentru stingerea incendiilor de la înălțime.

Cele trei containere Abroll tip rezervor pentru transport apă, prevăzute cu motopompe transportabile și tunuri apă au fost achiziționate din fondurile alocate de Consiliul Județean Bihor.

Acest tip de container ABROLL pentru transportul unei cantități de 12.000 de litri de apă necesară pentru stingerea incendiilor, a fost proiectat de către personalul de specialitate al ISU BH. Containerul are în componență un rezervor de apă, o scară fixă de acces pe rezervor, o platformă pe care este amplasată o motopompă și instalația aferentă pentru alimentarea acesteia din rezervorul de apă.

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri