Dotări obligatorii pentru mașinile noi. Costă, dar pot salva mii de vieţi

Foto: stirileprotv.ro

Toate mașinile noi vor fi echipate obligatoriu cu aproape 30 de sisteme de siguranță, potrivit normelor stabilite de Comisia Europeană. Vorbim despre sisteme care avertizează șoferul atunci când depășește limita de viteză, detectează dacă acesta este obosit, ori s-a urcat băut la volan, frânează automat pentru a evita impactul cu o altă mașină sau un pieton și nu numai, potrivit stirileprotv.ro.

Mașinile vor trebui să aibă patru caracteristici de bază. Una dintre ele este sistemul de monitorizare al presiunii în pneuri. Se accesează din computerul de bord și apare pe display. Acesta îți spune dacă presiunea în anvelope este la nivelul minim de siguranță, astfel încât viața să nu-ți fie pusă în pericol. Mașinile vor fi obligate să aibă și senzori de menținere a benzii de circulație. De exemplu, la peste 70 de km/h, dacă schimbi banda de mers și nu semnalizezi, volanul tremură și se vede cum se rotește singur înapoi pe direcția inițială.

Conform Comisiei Europene, din iulie 2022, toate modelele noi de autoturisme care vor fi introduse pe piața europeană, sunt obligate să aibă aceste caracteristici de siguranță avansată.

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de decese în accidente rutiere. Avem 95 de morți la un milion de locuitori, potrivit datelor Comisie Europene. Noile reguli sunt menite să reducă accidentele.

Comisia Europeană estimează că aceste reguli vor reduce cu 30% numărul accidentelor rutiere, în primii 15 ani de la implementare.

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri