Două cabane distruse din cauza unui coș de fum, la Coada Lacului, comuna Curățele

Duminică, 26 ianuarie a.c., în jurul orei 17.55, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor a fost sesizat prin numărul unic 112, cu privire la producerea unui incendiu la Coada Lacului, comuna Curățele.

Pentru gestionarea evenimentului semnalat, au fost mobilizate de urgență, două echipaje de stingere și un echipaj de prim ajutor calificat din cadrul Stației de Pompieri Aleșd, iar, întrucât subunitatea se afla la 65 de kilometri de locul producerii incendiului, în vederea eficientizării intervenției, inspectoratul a alertat concomitent și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Bulz.

În momentul sosirii primelor forțe de intervenție la locul indicat de apelant, ardea generalizat o casă de vacanță din lemn, flăcările manifestându-se cu violență, și la o a doua cabană din lemn (pe o suprafață de circa 70%), situată la aproximativ trei metri, în partea stângă, iar în partea dreaptă, unde ardeau brazi, exista pericolul propagării la o altă casă de vacanță. 

Echipajele au acţionat cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru localizarea şi lichidarea incendiului şi pentru protecţia celei de-a treia cabane, acţiunea de stingere fiind îngreunată de suprafața mare de manifestare a incendiului și de numeroasele materiale combustibile, atât din structura constructivă a celor două case de vacanțe (lemn), cât și din interiorul acestora,  ceea ce a favorizat dezvoltarea, pe timpul arderii, a unor temperaturi înalte şi degajarea unei cantităţi mari de gaze şi de fum.

Echipajele de pompieri au împiedicat propagarea incendiului la garajul și la bucătăria aflate la parterul celei de-a doua cabane, precum și la cea  de-a treia casă de vacanță expusă riscului de incendiere, al cărui proprietar le-a mulțumit pompierilor, pentru salvarea clădirii, printr-un mesaj: “Vă mulțumim că ați acționat rapid. Ați salvat micul nostru colț de rai…”  

Ca urmare a producerii evenimentului, au ars cabana la care a izbucnit incendiul (în totalitate) și aproximativ 70% din casa de vacanță situată în imediata apropiere.

Din fericire, nu au existat persoane rănite.

Cercetările efectuate la fața locului au indicat drept cauză probabilă a incendiului, un coș de fum amplasat necorespunzător față de materialele combustibile.

Alte știri