Ediția a XIV-a a Festivalului Primăverii se încheie, joi, de la ora 19, în sala Enescu-Bartok cu două capodopere: Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră în sol minor op. 26 de Max Bruch și Simfonia a V-a în do minor, op. 67 de Ludwig van Beethoven. Solistul serii va fi violonistul Liviu Prunaru, iar la pupitrul dirijoral se va afla Ciprian Marinescu, și el violonist la bază.
Concertul nr1 pentru vioară și orchestră în sol minor de Max Bruch (1838 – 1920) este cea mai interpretată lucrare din creația compozitorului german. Lucrarea scrisă în 1866, i-a adus atât prietenia cu Pablo de Sarassate, cât și blestemul unui hit. Concertul scris în stil romantic pur era atât de îndrăgit de soliști și de public, încât Bruch a hotărât în anii 1880 să îl interzică. Din fericire nu a făcut-o. Din cele peste 200 de lucrări scrise în aproape toate genurile existente în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, această bijuterie muzicală, Fantezia Scoțiană și Kol Nidre sunt cele mai interpretate și cunoscute în în întreaga lume. Operele sale sunt cunoscute doar specialiștilor, lucrările corale câtorva dirijori de cor, mai ales din Marea Britanie, Concertul pentru două piane sau Concertul pentru clarinet și violă sunt cunoscute de cei care studiază muzica și s-au trezit cu ceva necunoscut în programa școlară. Stilul lui Max Bruch se înscrie în linia romantică ancorată în clasicism, la fel ca al lui Johannes Brahms, Antonin Dvorak sau Piotr Ilici Ceaikovski. Concertul nr. 1 răsfață solistul și ascultătorii cu melodii generoase, elemente de virtuozitate, ritmuri când amețitoare, când elegiace, și toate genial construite, combinate.
Simfonia a V-a în do minor op. 67 (a Destinului) de Ludwig Beethoven (1771 – 1827) este cunoscută și recunoscută de la primele patru note cu care se deschide. Pe ele se bazează și a legenda: mâna Destinului care bate la ușă. Dar celebra lucrare are mai mult de oferit decât acele prime note. La fel ca Eroica (a III-a) și Apoteoza Dansului (a VII-a), Simfonia Destinului este o Saga pe note, povestea unei vieți, a unui destin, care mișcă de peste 200 de ani generație după generație, indiferent că este vorba despre melomani sau nu. Pentru că este atât de cunoscută și atât de des interpretată, Simfonia poate fi și un pericol pentru dirijori și fiecare trebuie să își găsească propria metodă de a o aborda, de a-i scoate în evidență profunzimile.
Violonistul Liviu Prunaru este unul dintre cei mai îndrăgiți și apreciați soliști români ai generației 50+. Concertmaestu al celebrei Concertgebouworkester Amsterdam, profesor și director artistic al Academiei Menuhin din Elveția este apreciat pentru virtuozitate, claritate, sunet, pentru inteligența interpretării. Concertul de Max Bruch îi oferă posibilitatea să ne vrăjească din nou, ca de fiecare dată când apare pe scena orădeană.
Mai găsiți bilete la acest concert la casa de bilete a Filarmonicii și pe site-ul bilete.ro .
Următorul concert al Filarmonicii va avea loc joia viitoare în 3 aprilie, și ne va oferi posibilitatea să o ascultăm pe pianista Isabella Voropciuc alături de orchestra orădeană sub bagheta dirijorului Noam Zur. Ei vor interpreta lucrări de Rossini, Prokofiev și Chopin.
Daniela Stoica