Două evenimente de marcă, la Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, organizează, împreună cu Centrul de Microscopie Electronică „C. Crăciun”, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – Facultatea de Biologie și Geologie, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare a Tehnologiilor Izotopice și Moleculare Cluj-Napoca și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, două evenimente de marcă: conferința Microscopia electronică, o poartă către microcosmosul inaccesibil cu ochiul liber: o tehnică imagistică ce a schimbat felul în care înțelegem azi medicina și științele naturii, susținută de conf. univ. dr. Lucian Barbu, și vernisajul expoziției de fotografii realizate cu microscopul electronic Microcosmos: natura văzută la microscopul electronic. Acestea vor avea loc vineri, 10 noiembrie 2023, de la ora 12.00, în sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor, respectiv de la ora 13.00, în sala de expoziții temporare de la etajul III a instituției muzeale din Str. Armatei Române nr.1/A.

Conf. univ. dr. Lucian Barbu este în prezent cercetător științific la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare a Tehnologiilor Izotopice și Moleculare Cluj-Napoca, unde conduce Laboratorul Integrat de Microscopie Electronică și activează, de asemenea, la Facultatea de Biologie și Geologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind șeful Laboratorului de Microscopie Electronică „C. Crăciun” și cercetător senior cu experiență în analize de ultrastructură și compoziție.

Conferința susținută de dr. Lucian Barbu prezintă tehnica de obținere a imaginii de microscopie electronică, cu referire la obiecte sau preparate din domeniul medicinei și științelor naturii. Ea se adresează specialiștilor, dar și studenților și elevilor interesați de acest domeniu, care vor putea dialoga cu invitatul nostru pe marginea temei susținute. Expoziția este rezultatul activității științifice a Centrului de Microscopie Electronică „C. Crăciun” și prezintă o serie de imagini spectaculoase pentru public, obținute prin microscopia electronică, printre care reprezentări și analize ale firelor de păr de mamut lânos din colecția Muzeului Țării Crișurilor. Pe lângă informația științifică, imaginile prezentate au și o componentă cvasi-artistică dată de acuratețea detaliilor și a texturilor invizibile prin alte mijloace.

Accesul la cele două evenimente este gratuit, în limita a 150 de persoane.

Expoziția va rămâne pe simezele muzeului până în 7 ianuarie 2024.

Distribuie informația
Alte știri