Două zile de muzică transilvană cu filarmonica orădeană

Corul și orchestra filarmonicii orădene invite publicul să redescopere creația a doi compozitori transilvăneni: bihoreanul Francisc Hubic și clujeanul Sigismund Toduță.

Joi și vineri (din cauza pandemiei), de la ora 19, cele două ansambluri reunite, alături de soliștii Daniela Păcurar, Iulia Merca și Cristian Mogoșan, vor interpreta Liturghia Sfântul Ioan Gură de Aur de Francisc Hubic și Miorița – Baladă Oratoriu de Sigismund Toduță.

„ Atât lucrarea de față, cât și alte liturghii și imnuri ale lui Francisc Hubic (1883 – 1947), sunt caracterizate de o construcție armonică și melodică originală, de o simbioză inedită între muzică și text, de o plasticitate a expresiei rar întâlnită în lucrările românești premergătoare celor menționate mai sus. Datorită acestor calități, creația lui Hubic a însemnat un pas înainte, o îndepărtare  de tiparele vechi în  ceea ce privește stilul compozițional”, spune biroul de preasă al Filarmonicii.

Sigismund Toduță (1908 – 1991), considerat creatorul școlii clujene de compoziție, merge mai departe pe drumul deschis de Enescu, Hubic și înscrie muzica cultă românească în arta muzicală europeană.

Prezența celor doi compozitori transilvăneni este într-un fel un act de curaj al dirijorului Romeo Râmbu și a ansamblului orădean. După ce în perioada comunistă, compozitorii români erau obligatorii în programele filarmonicilor, aceștia au dispărut aproape total din programe, concertele cu muzică românească fiind evitate și de public. Cele două lucrări alese pentru joi și vineri seara  vin să arate că  distanțarea de muzica românească a avut motivele ei psihologice și emoționale, dar acesteea nu îi lipsește nimic din emoționalitatea, complexitatea sau frumusețea melodică cu care ies în față alte tradiții muzicale. Demersul se înscrie drumul deschis de câțiva ani de artiștii europeni care militează pentru redescoperirea valorilor locale și naționale.

Cei trei soliști ai operei clujene schimbă în această săptămână registrul de la opera la muzica vocal-simfonică. Calitățile actoricești vor trece în planul doi, vocea și profunzimea emoțională și vocală fiind solicitate de data aceasta mai intens.

 Daniela Stoica

Alte știri