Dr. Carmen Pantiș a reprezentat România la reuniunile elitei transpantului mondial

Foto: crisana.ro

98 de experți internaționali din 58 de țări au fost în China, la două evenimente despre transplant. Medicul Carmen Pantiș din Oradea a reprezentat România. A fost prezentă în intervalul 4 – 8 decembrie 2019, la invitația profesorului Jiefu Huang (președintele China Organ Transplantation Development Foundation) și a președintelui DTI Institute Barcelona, profesorul Marti Manyalich, în localitatea Kunming, provincia Yunan.

„Am remarcat ospitalitatea colegilor din China, modestia și profesionalismul de excepție, rapiditatea cu care aceștia au implementat în China modelul spaniol și cel american de organizare a donării de organe, țesuturi și celule. Au fost prezenți chirurgi de transplant, nefrologi, medici anesteziști, intensiviști, bioingineri, manageri de spital, coordonatori de transplant din Asia, Europa, Africa, America de Nord, America de Sud, Australia și Nouă Zeelandă. Emoționantă a fost prezența profesorului dr. Francis Delmonico, chirurg de transplant din Boston, un mare prieten al României, care a reprezentat Organizația Mondială a Sănătății și care, împreună cu profesoara Nancy Ascher, președintele Societății Mondiala de Transplant, au participat la deschiderea celei de-a 4 Conferințe Internaționale de Donare de Organe”, povestește pentru crisana.ro, Carmen Patiș, coordonatorul programului de transplant în judeţul Bihor.

În anul 2018 România a avut doar 3,3 donatori la un milion de locuitori situându-se peultimul loc din Europa. Spania este lider mondial având un număr de 48,3 donatori la un milion de locuitori. O altă posibilitate de a crește numărul de donatori în România ar fi introducerea Programului DCD (donare după oprirea inimii) program care funcționează cu succes atât în China cât și în alte țări din UE, Spania, Belgia, Olanda, dar și în Australia, etc. Foarte multe dintre prezentările pe care le-am văzut au accentuat importanța terapiei intensive și rolul medicului anestezist.

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri