Dr. Carmen Pantiş, la evenimentul dedicat Zilei Naţionale a Transplantului din România

Cea de-a 17-a aniversare a Zilei Naţionale a Transplantului din România a fost organizată vineri, 15 aprilie, sub auspiciile Ministerului Sănătății, Agenției Naționale de Transplant și Fundației pentru Transplant, în cadrul unor festivităţi desfăşurate la Hotel Crowne Plaza Bucureșt și s-a bucurat de o prezență numeroasă atât din partea pacienților transplantați, cît și din partea specialiștilor din transplant, reprezentanților autorităților și organizațiilor din sfera medicală și a mass media.


Tema evenimentului de anul acesta a fost un nou apel la conștientizare, adresat publicului larg: “Transplantul – unica șansă la viață pentru unii dintre noi. Ajută-i s-o primească!”.

Participanții la conferința de presă au prezentat principalele realizări si provocări ale activităţii de transplant din România, precum și problemele spinoase ale activității care constau în numărul redus de donatori și numărul scăzut de spitale în care activitatea de identificare și declarare donatori se desfășoară corespunzător și care au implementat, printr-o muncă susținută și cu susținerea managementului, la nivelul spitalului conceptul de “cultura donatorului” .

În anul 2021 au fost semnate acordurile de colaborare în domeniul transplantului pulmonar cu Centrul Naţional de Transplant Italia și în domeniul schimbului de organe cu Agenția de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria. De asemenea, a fost parafată includerea Agenției Naționale a Transplantului (ANT) în platforma europeană de schimb de organe, FOEDUS. Cu alte cuvinte, ”țările implicate își oferă excedentul de organe care nu au receptori compatibili pe teritoriul țării unde există donatorul”, explică Dr. Radu Zamfir , director executiv ANT. De la încheierea acordului de schimb de organe cu Rep. Bulgaria, în iunie 2021, au fost realizate un număr de șase acţiuni de coordonare în urma cărora au fost importate zece grefe renale (două grefe renale nu s-au transplantat), trei grefe hepatice şi o grefă cardiacă. De altfel, dorința este ca aceste acorduri să se extindă și la alte state vecine din Europa.

De asemenea, directorul executiv al ANT a prezentat și alte vești bune ale anului 2022:
S-au înregistrat 29 donatori reali (mai mult de jumătate din numărul total înregistrat anul trecut).
Este reluată activitatea de donare în spitalele în care programul de transplant fusese aproape închis: SCJU Brașov – unde s-au realizat patru prelevări de organe și țesuturi, SCJU Constanţa – cu două acţiuni de prelevare organe şi ţesuturi anul acesta, SJU Bacău, SJU Suceava, Sp. Mun. Moinești sau SJU Buzău.
Este reluat programul de transplant cord la Spitalul Clinic de Urgență București, după o perioadă de patru ani în care nu a funcționat la parametri optimi. Anul acesta s-au realizat cu succes două transplanturi de cord la Spitalul Clinic de Urgență București, conduse de Prof.Dr. Horațiu Moldovan cu sprijinul Prof.Dr. Horațiu Suciu – șeful centrului de transplant cord al IUBCvT Tg Mureș.
Sunt reluate strategiile de creștere a numărului de donatori, prin implicarea unui număr cât mai mare de unităţi sanitare în activitatea de identificare şi declarare a donatorilor aflaţi în moarte cerebrală.

Cifrele prezentate în cadrul conferinței aduc speranță pentru viitor, dar încă sunt mult inferioare cifrelor din alte țări europene și nu acoperă necesarul de transplant din România. De aceea, este foarte importantă promovarea aceastei metode terapeutice de înaltă performanță care este transplantul. Donarea de organe în România depinde foarte mult de felul în care sunt percepute transplantul și rezultatele lui de către populație. Astfel, educația este extrem de importantă.

”Conceptul de moarte cerebrală trebuie înțeles foarte bine, pentru a evita refuzurile din partea familiilor posibililor donatori”, încurajează Prof.Dr. Ioana Grințescu – KDP național.

În cadrul festivității, a fost recunoscut și onorat cu Placheta de onoare a Agenției Naționale de Transplant, domnul Profesor Dr. Radu Deac – pionier al transplantului cardiac în România, pentru rolul decisiv în construcția programului de transplant din România și pentru toate viețile salvate de-a lungul unei cariere de excepție.

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa unor invitaţi de marcă precum Dr. Tiberius Marius Brădățan – Secretar de Stat, Prof.Dr. Daniel Coriu, Prof.Dr. Irinel Popescu, Prof.Dr. Ioana Grințescu, Prof.Dr. Eugen Gustea – prorector UnArte București, Prof. Dr. Horațiu Moldovan, Prof.Dr. Cristian Lupașcu, Conf.Dr. Silviu Pițuru, Prof.Dr. Radu Deac, Prof.Dr. Dana Tomescu, Dr. Mariana Mihăilă, Dr Radu Zamfir, Conf.Dr. Marian Burcea, Conf.Dr. Liliana Mirea, Dr. Dragoș Zamfirescu, Dr. Carmen Pantiş, Dr. Rosana Turcu, Dr. Victor Zota, Dr. Raluca Neagu Movilă, Dr. Andrei Nica.

Distribuie informația
Alte știri