Dragoș Mihai Dobocan, un foarte tânar artist din Oradea, pe simezele Muzeului Louvre din Paris

Prima expoziție internațională a lui Dragoș Mihai Dobocan a avut loc la Muzeul Louvre din Paris. Dragoș a fost singurul copil printre cei câteva sute de artiști care și-au prezentat lucrările la Salonul Internațional de Artă Contemporană de la Muzeul Louvre din capitala Franței. 

Dragoş Mihai Dobocan, un copil în vârstă de 10 ani din Oradea, și-a vernisat, săptămâna trecută, a VI-a expoziție de pictură. Vernisajul expoziției „Pe urmele artiștilor francezi” a avut loc vineri, 20 octombrie 2023, de la ora 18.00, la Le Carrousel du Louvre din Paris. 

Tânărul artist și-a expus în cadrul Salonului Internațional de Artă Contemporană de aici o parte (36) din cele 150 de lucrări realizate de la vârsta de cinci ani până în prezent. Majoritatea lucrărilor lui Dragoș sunt realizate în acrilic, preferatele micului pictor, dar şi unele în acuarelă.

Dragoș a fost singurul copil printre artiști consacrați din toată lumea. Expozanții au fost din: Canada, Coreea de Sud, Republica Dominicană, Argentina, Spania, Ucraina, Brazilia, Japonia, Vietnam, Buenos Aires, Pakistan, Belgia, Filipine, Iran, Pays Bas, Portugalia, Uruguay, Columbia, Guatemala, Suedia, Franța, Italia, Finlanda, Venezuela, Austria, Mexic, Rusia, China, Belgia, Pays Basques….

„Am început să pictez de la vârsta de cinci ani. Atunci mama m-a înscris la canto muzică uşoară. Dar mie nu mi-a plăcut acolo. Şi-atunci le-am spus părinţilor mei să mă înscrie la pictură. De atunci, acesta este modul meu de a mă relaxa. Pictura este pentru mine o oază de bucurie și de culoare, este modul meu de a mă elibera. Lucrarea mea preferată este «Canarul». Urmează apoi «Bufniţa polară», «Farul». Eu am doi canari acasă şi m-au inspirat să pictez. L-am pictat pe unul dintre ei. Am început cu lucrarea «Peisaj marin». Îmi place foarte mult marea și am multe lucrări realizate în vacanțele mele cu mama la mare. Natura este cea care mă inspiră în fiecare zi, de aceea majoritatea lucrărilor mele au legătură cu aceasta. Prima mea expoziție în afara țării a fost aceasta, de la Paris, unde am cunoscut pictori consacrați din toate țările lumii. M-am simțit răsfățat de artiștii mari, eu fiind singurul copil printre aceștia. Am descoperit stiluri noi în pictură, în cadrul unor masterclass-uri susținute de artiști francezi, dar și străini, la care am participat. Totodată, am reușit să văd cum lucrează artiștii adevărați, artiștii de renume. Au fost unele lucrări care pur și simplu m-au impresionat. Cum de pildă a fost cea a artistului Edgar Zepeda Diaz din Mexic care a folosit paie de mătură pentru a crea opere de artă magnifice. E o tehnică pe care nu am mai văzut-o până acum. Sau m-a impresionat o artistă din Franța care a făcut adevărate dantele din pictura pe hârtie”, a spus Dragoș Dobocan.

Artiștii care au expus la Paris, dar și vizitatorii Salonului Internațional de Artă Contemporană de la Muzeul Louvre au descoperit multă culoare şi bucurie în lucrările copilului din Oradea, cu care el a reușit să le umple sufletul de emoţie.

Subiectele pe care Dragoș le pictează sunt apropiate sufletului său: flori, animăluţe, căsuţe, portrete, peisaje…

„Dragoș transmite foarte multă emoţie prin ceea ce aşează pe pânză”, a declarat Maria Achmar, președintele Association Internationale de Diplomatie Culturelle Club Français pour l UNESCO din Paris.

Distribuie informația
Alte știri