Drept la replică

Prin prezentul drept la replică, pe care îl solicit în temeiul art. 2.7.1 și art. 2.7.2 din Codul Deontologic al Jurnalistului, doresc să lămuresc o serie de aspecte esențiale, care ar fi putut arunca o altă lumină asupra tuturor informațiilor, dacă jurnalistul dumneavoastră s-ar fi documentat corespunzător, dând dovadă de diligență, prudență și bună-credință.

Subsemnatul locuiesc în SUA din anul 2006, fiind cetățean al Statelor Unite ale Americii; am avut o relație cu numita Dumitrașcu Violeta din anul 2008, iar în februarie 2015 am încheiat cu aceasta o căsătorie, urmată de mutarea soției în locuința mea din Colorado în același an, unde am locuit împreună în mod constant și unde am conceput-o pe minora Anna-Maria Brianna Dumitrașcu, în anul 2019.

Minora este cetățean SUA din naștere, având domiciliul în Statele Unite ale Americii, Colorado – 8325 S Doubleheader Ranch RD Morrison, CO 80465, iar până în 2019, mama acesteia avea drept de rezidență pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

În august 2019, după patru ani și jumătate de trai neîntrerupt în SUA, mama a fost cea care a insistat să aducă fetița pe lume în România, pentru a evita plata costurilor de spitalizare din SUA, care depășesc 30.000 de dolari, iar asta deși subsemnatul provin dintr-o familie înstărită, care s-a oferit să acopere aceste costuri fără vreo obligație de restituire.

La data respectivă, nici nu bănuiam ce consecințe catastrofale aveau să urmeze pentru familia mea, ca urmare a planului ocult urzit de viitoarea mea fostă soție, aceasta fiind în secret mânată de dorința inexplicabilă de a părăsi domiciliul conjugal din SUA, luând cu ea și fetița, adică garanția unei pensii alimentare mai mult decât generoase, calculate în raport de veniturile pe care le realizez din muncă pe teritoriul american.

Per total, privind în retrospectivă, constat cu mâhnire că Dumitrașcu Violeta își făcuse de la început o strategie perfidă și cinică de a mă părăsi, din motive care o privesc numai pe dumneaei, dar nu înainte de a-și asigura un trai îndestulat la Galați pentru următorii 18 până la 25 de ani, câtă vreme pensia de întreținere a minorului este datorată conform legii.

Minora s-a născut așadar la Galați, iar la împlinirea vârstei de trei luni urma să ne repatriem cu toții în Colorado, la locuința familiei, însă șederea noastră vremelnică în România s-a prelungit în mod fortuit, ca urmare a anulării tuturor zborurilor internaționale, măsură preventivă dispusă în contextul pandemiei din anul 2020.

Serviciul Consular al Ambasadei SUA în București a eliberat pe numele minorei un certificat de naștere și un pașaport SUA, în care se arată expres că fata are cetățenie SUA dobândită din naștere, iar domiciliul declarat al acesteia a fost de la bun început la locuința familiei din statul Colorado.

Tot pe parcursul șederii prelungite fortuit în România, numitei Dumitrașcu Violeta i s-a retras dreptul de ședere în SUA, ca urmare a neîndeplinirii de către aceasta a unor obligații simple, puse în sarcina ei de Serviciul Imigrare și Cetățenie din Statele Unite.

Decizia ca, în iulie 2020, subsemnatul să plec în SUA cu minora către domiciliul familiei a fost agreată de la bun început cu Dumitrașcu Violeta, aceasta urmând să ni se alăture în Colorado odată ce eu aveam să-i rezolv situația legală peste Ocean.

Doresc să precizez că, fiind cetățeni SUA, subsemnatul și minora eram exceptați de la obligația prevăzută în Legea nr. 248/2005, aceea de a prezenta o declarație autentificată notarial, din partea celuilalt părinte, la ieșirea din țară.

Soția mea a fost cea care a sugerat să întocmim, totuși, un asemenea document, pentru a nu risca să ne fie întreruptă călătoria, în condițiile în care biletele de avion se găseau greu în iulie 2020, iar cursele încă erau anulate fără preaviz, iar prioritatea noastră era să ajungem acasă, în SUA, printre altele și pentru a redobândi și Cartea Verde a mamei.

Declarația notarială a fost al doilea element din planul perfid al soției mele, un înscris ce avea să fie folosit împotriva intereselor minorei, la începutul anului 2021, când Dumitrașcu Violeta a pretins în fața instanței americane că ea își dăduse acordul strict pentru o călătorie temporară în SUA, până la 31.12.2020, afirmație coroborată și cu o mărturie mincinoasă din partea unui martor plătit de aceasta, pentru a da o interpretare vădit părtinitoare și trunchiată asupra legilor din România.

Din iulie 2020, Dumitrașcu Violeta a simulat o relație normală cu mine până în ianuarie 2021, când o citație trimisă de Curtea Districtuală a Statului Colorado mă informa că fusesem dat în judecată pentru răpire internațională de minori, de către soția mea, care dintr-o dată nu își mai dorea să revină la domiciliul conjugal din SUA, ci să rămână în Galați, pretinzând în mod mincinos că și eu aș fi agreat la un asemenea plan.

Și fac apel la bunul-simț al cititorului să decidă dacă pare plauzibil un scenariu în care un părinte cetățean SUA cade de acord cu celălalt părinte, ce are drept de ședere în SUA și perspectiva cetățeniei americane în orizontul câtorva luni, ca toți să se mute definitiv la Galați cu fetița lor minoră, cetățean SUA și aceasta, astfel abandonând casa generoasă din Colorado, stilul de viață american, veniturile din SUA, perspectivele educaționale și profesionale ale copilei, pentru un salariu minim la Galați și pentru un apartament în rate prin programul Prima Casă.

Oricât ar părea de absurd acest scenariu, el este susținut cu nonșalanță de către Dumitrașcu Violeta pretutindeni, inclusiv în fața instanțelor de judecată.

Faptul că mama minorei a ales în mod intempestiv să rămână în România constituie, din perspectiva noastră, un act de părăsire a locuinței conjugale, iar acuzațiile false aduse la adresa mea, de răpire internațională a unui minor, sunt calomnii colportate ca parte a planului acesteia de a obține în mod fraudulos custodia fetiței, la pachet cu o pensie alimentară consistentă, raportată la veniturile pe care subsemnatul le realizez în SUA, din care să ducă o viață lipsită de griji la Galați, chiar dacă asta înseamnă să-i fure mișelește copilei șansa la o viață în stil american, în Statele Unite ale Americii, la un nivel de trai incomparabil superior celui din Micro 39, Galați.

În data de 15.09.2021, fiind indusă în eroare gravă printr-un act de mărturie mincinoasă, Curtea Districtuală a Statului Colorado a admis în mod netemeinic cererea de returnare a minorei în România (și nu în Galați), o soluție pe care am atacat-o cu apel la o instanță superioară din SUA, cauza fiind pendinte, iar ca urmare a admiterii căii de atac sperăm ca minora să se poată întoarce acasă, în Colorado.

Prin ordonanță președințială, Judecătoria Galați a stabilit cu titlu provizoriu locuința minorei la mamă, în februarie 2022, o soluție față de care am solicitat suspendarea executării, pe motiv că minora refuză să fie separată de subsemnatul.

Dumitrașcu Violeta insistă în manieră nerezonabilă ca dispozitivul ordonanței să fie pus în executare silită, luând minora prin concursul forței publice și a executorului judecătoresc, fără să-i pese de traumele pe care o astfel de intervenție brutală le-ar putea provoca unei fetițe de nici trei ani.

Legea civilă a consacrat la art. 910 – art. 914 o procedură specială ce este aplicabilă aici și care exclude orice act de ridicare a fetei de către jandarmi, ca pe un sac cu cartofi, așa cum insistă Dumitrașcu Violeta, în total dispreț față de interesul superior al copilului.

Toate aceste fapte fac obiectul unor acțiuni pendinte în justiție, singura autoritate care este îndreptățită să se pronunțe pe fondul cauzei.

Noi luptăm acum pe toate căile legale pentru a readuce fetița în căminul său din Colorado, unde se află jucăriile ei și prietenii pe care încă și-i mai amintește, unde este înscrisă la un club de natație pentru preșcolari, unde o așteaptă o grădiniță americană, un parc de distracții american și un stil de viață la care alți copii din România nici măcar nu îndrăznesc să viseze.

Înțelegem, totodată, că publicul este condiționat cultural să reacționeze cu empatie în privința unei mame care cere ajutor și care relatează un scenariu lacrimogen, unde un tată demn de dispreț i-a furat copilul de la piept, însă realitatea este că acea mamă și-a abandonat familia și căminul din SUA, iar apoi a mințit organele judiciare de pe două continente, pentru a obține custodia fetiței și, bonus, pensia alimentară aferentă virată din America la Galați, chiar cu prețul schimbării radicale a unui destin de copil american.

Faptele iresponsabile din partea mamei continuă și la această dată, după ce, cu rea-credință, a raportat dispariția minorei la poliție, pentru a putea demara o campanie publică de denigrare a subsemnatului ca răpitor de minori, instigând publicul la acte de violență împotriva mea și a copilei.

Arăt și învederez încă o dată faptul că mama știe unde se află minora, mama nu este împiedicată să ia legătura cu fata și minte atunci când spune că fetița este dispărută, făcând apel la public pentru localizarea ei.

Mai arăt că i-am oferit și îi ofer mamei sprijinul financiar necesar pentru a reveni și pentru a se stabili în Statele Unite ale Americii, pentru a trăi aproape de fiica ei, chiar dacă între mine și ea relația conjugală este definitiv și iremediabil compromisă.

La rândul meu, fac apel la public să își tempereze reacțiile emoționale legate de acest caz și să lase soluționarea acestei chestiuni de familie, ce ne privește doar pe noi, în seama instanțelor de judecată.

30.04.2022

Alin Dumitrașcu

Distribuie informația
Alte știri