Drumul de legătură dintre Autostrada A3 (Biharia) și Centura Oradea (Sântandrei) are șanse bune de inaugurare in 2023, apreciază Pro Infrastructura/ VIDEO

Cei de la Strabag își mențin determinarea de a da în folosință toți cei 18,96 kilometri (din care aproximativ 13 km de drum expres veritabil) dintre A3 și Centura Oradea la sfârșitul anului 2023, înainte de termenul contractual din martie 2024, anunță reprezentanții Pro Infrastructura, după o vizită pe șantier făcută în weekendul trecut.

Estimăm că șantierul este în prezent la un stadiu fizic de ~40%, aproape toate structurile au elevații în faze finale și avem asfalt pe zone întinse. Dacă Strabag continuă în același ritm, în decembrie 2023 se va putea circula.

Potrivit Pro Infrastructura , autoritățile locale insistă insă ”cu solicitările inoportune, aberante, fără bază tehnică, ba chiar ilegale de eliminare a girațiilor de la km 3 și km 6.”

Soluția corectă în cazul de față este construirea drumului conform ofertei, contractului, proiectului aprobat și autorizațiilor/avizelor emise deja, astfel încât șoferii să poată folosi din 2023 toți cei 19 kilometri, inclusiv conexiunile locale, și să evite complet traversarea orașului pe această rută. Iar ulterior, la km 6 și km 3, se pot licita separat soluțiile de denivelare a intersecțiilor (pasaje subterane sau supraterane și nodul cu DEx11/A11 spre Arad).

Fără a intra în detalii tehnice și juridice, pusul de-a curmezișul în acest moment nu ajută pe nimeni. Ne vom alege cu un blocaj complet, iar șoferii vor fi nevoiți în continuare să intre prin oraș, pierzând cel puțin 15-20 de minute, în loc să „piardă” câteva secunde în girațiile mult disputate de la km 6 și km 3. Bonus, orădenii din zonă vor inhala în continuare noxe degeaba.

Distribuie informația
Alte știri