DSP Bihor a transmis lista cu masuri ce trebuie luate dupa anuntarea epidemiei de gripa

DSP Bihor a informat, joi, în scris instituțiile medicale și ne-medicale din Bihor ce masuri trebuie luate în condițiile caracterului endemic al evoluției gripei în România.

Lista cuprinde, detaliat, masurile pentru fiecare institutie in parte, medicala, de invatamant sau din administratie. Un capitol este insa rezervat sfaturilor pentru populatie:

În caz de îmbolnavire prin gripă, se impune prezentarea la medic, într-un serviciu de asistență medicală.

Recomandări pentru prevenirea Infecțiilor acute respiratorii, inclusiv Gripă:

– evitaţi spațiile aglomerate, contactul cu persoanele bolnave, vizitele în spital
– limitați vizitarea femeilor gravide, a nou-născuților, lăuzelor și a bolnavilor cronici.
– acoperiţi gura şi nasul atunci când tuşiţi sau strănutaţi, utilizând batiste de unică folosință pe care le aruncați după utilizare. Dacă nu aveţi o batistă la îndemână, este recomandat ca atunci când tuşiţi sau strănutaţi să folosiţi manşeta hainei sau plica cotului.
– spălaţi corect mâinile cu apă și săpun, mai ales după ce strănutaţi sau tușiţi.
– consumați fructe și legume proaspete, bogate în vitamina C.
– pentru hidratare corectă, consumați cât mai multe lichide, în special ceaiuri calde.
– purtați îmbrăcăminte adecvată temperaturilor exterioare.
– asigurați un microclimat corespunzător în spațiile interioare prin: aerisire, asigurarea unei temperaturi constante de 20-22 grade Celsius, curățenie zilnică și dezinfecție.
– la indicația medicului, formele ușoare de gripă se tratează la domiciliu, în condiții de izolare și repaus la pat. Gripa severă și cea complicată se tratează în spital.
– la nevoie purtați echipamentul de protecție adecvat (măști, mânuși etc)

– IMPORTANT!

Consultaţi medicul de familie sau adresați-vă centrelor de permanență pentru simptome care sugerează gripa, respectaţi sfaturile medicale primite, nu vă trataţi singuri şi nu cumpăraţi din farmacii medicamente fără prescripţie medicală. Utilizarea antibioticelor în tratarea cazurilor de gripă este nejustificată și poate determina apariția rezistenței la antibiotice, una din cele mai grave amenințări pentru sănătatea publică.

VACCINAREA ANTIGRIPALĂ ÎN TIMP UTIL ESTE METODA CEA MAI EFICIENTĂ DE PREVENIRE A GRIPEI. VACCINAREA TREBUIE FĂCUTĂ ANUAL DEOARECE VIRUSUL GRIPAL CIRCULANT SE MODIFICĂ DE LA UN AN LA ALTUL. VACCINUL SE ADMINISTREAZĂ NUMAI SUB SUPRAVEGHERE MEDICALĂ ȘI ÎN URMA CONSULTULUI MEDICAL

Gripa este o infecţie respiratorie acută virală, care afectează căile respiratorii. Sezonul rece favorizează îmbolnăvirile şi epidemiile de gripă. Gripa se transmite pe cale aeriană de la omul bolnav la omul sănătos, direct prin tuse şi strănut și / sau indirect, prin obiecte proaspăt contaminate (batistă, prosop, veselă etc) cu virusul gripal.

Simptomele gripei apar brusc şi se dezvoltă rapid, fiind nespecifice. Boala începe brusc, cu febră mare, frisoane, stări de slăbiciune şi oboseală, tuse uscată, nas care pare să curgă tot timpul, dureri musculare, dureri de cap, dureri oculare şi roşu în gât, răguşeală până la pierderea vocii şi lipsa poftei de mâncare. Gripa poate evolua de la forme ușoare la forme complicate, sau chiar la deces.

Distribuie informația
Alte știri