DSVSA Bihor: Niciun focar de pestă porcină la porcul domestic din județ

Ca urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii, aplicate concomitent cu măsurile de supraveghere a teritoriului, respectiv de prevenire a introducerii bolii, la nivelul județului Bihor au fost asanate toate focarele declarate de pestă porcină africană.

„La data prezentei informări în Bihor nu mai este activ nici un focar de PPA la porcii domestici, fiind ridicate măsurile de restricție sanitare veterinare în toate localitătile județuluii. În ceea ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, situația epidemiologică nu a suferit modificări, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care evoluează PPA, este de 24.

Cu toate că la nivelul județului Bihor situația PPA este una favorabilă, in contextul epidemiologic actual de răspândire rapidă a acestei maladii la nivel național, prin Decizia 1 din 15.11.2022 a Centrului Național de Combatere a Bolilor din cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență a fost aprobat Planul actualizat pentru controlul și combaterea pestei porcine africane în România prin care s-au actualizat măsurile de supraveghere și control a fondurilor cinegetice, a mișcărilor animalelor din specia porcină și a produselor alimentare provenite de la acestea precum și a măsurilor de instituire a unor filtre de dezinfecție pietonale și pentru mijloacele auto la intrarea în târguri și piețe.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Distribuie informația
Alte știri