Dublă lansare de carte având ca tematică experiența carcerală din perioada comunistă, la Oradea

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Centrul de Studii în Istorie Contemporană, Asociația Cei 40 de Mucenici și Clubul Monarhiștilor Bihor, organizează, în 16 noiembrie 2023, de la ora 17.00, o dublă lansare de carte având ca tematică experiența carcerală din perioada comunistă.

Cele două volume, „Morfologia (ne)vinovăției. Alfabetul detenției feminine în comunism”, de Constantin Vasilescu, Clara Mareș, Florin S. Soare, Alin Mureșan, Constantin Petre și „Ultimul cuvânt. Retrăind fenomenul Pitești”, de Alin Mureșan, vor fi lansate în prezența președintei Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, doamna Niculina Moica.

„Ultimul cuvânt. Retrăind fenomenul Pitești” (2021) este nu doar o colecție valoroasă de mărturii ale victimelor, ci și o incursiune în laboratoarele muncii de cercetare. Volumul cuprinde 17 dialoguri tulburătoare despre violențele macabre din penitenciarul Pitești și aduce detalii surprinzătoare despre destinul multor personaje, dar conturează totodată și portretele profund umane ale celor care i-au căzut victime.

„Morfologia (ne)vinovăției. Alfabetul detenției feminine în comunism” (2022) reprezintă cea mai consistentă cercetare profesionistă a fenomenului carceral din perspectivă feminină. Elaborat pe parcursul mai multor ani de zile de către un colectiv de cinci cercetători, îmbină nouă studii tematice (despre destinul tipic al victimelor și sistemul carceral, dar și despre scriitoare, victimele colectivizării ori legionare) cu un dicționar al celor peste 3.500 de femei închise de către regimul comunist. Volumul este nominalizat la Premiul Monica Lovinescu, acordat de Fundația Humanitas „Aqua Forte”, și la Premiul PEN România.

Niculina „Nina” Moica s-a născut în anul 1943, la Ploiești, a fost arestată la 15 ani,  fiind acuzată că ar fi făcut parte din „Uniunea Tineretului Liber din România”. Niculina „Nina” Moica a primit o condamnare la 20 de ani de muncă silnică, fiind închisă la penitenciarele Târgu Mureș, Jilava, Botoșani, Arad și Oradea, de unde a și fost eliberată pe data de 23 iunie 1964. 

Alin Mureșan (n. 1983, Oradea) este istoric, președinte al Centrului de Studii în Istorie Contemporană (2012 – prezent) și fost angajat al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (2007-2020). Specializat în istoria represiunii comuniste, a publicat peste zece volume, de autor și colective, cel mai cunoscut fiind monografia fenomenului Pitești – „Pitești. Cronica unei sinucideri asistate”, apărut în trei ediții.

Evenimentul de lansare a celor două cărți va fi găzduit de secția Muzeul Orașului Oradea (Cetatea Oradea), joi, 16 noiembrie, ora 17.00. Moderatorul manifestării va fi prof. univ. dr. Gabriel Moisa, Managerul Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal. Vor lua cuvântul Niculina Moica, președinta Asociației Foștilor Deținuți Politici din România; Alin Mureșan, președintele Centrului de Studii în Istorie Contemporană; dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeograf, Muzeul Orașului Oradea.

Intrarea este liberă!

Distribuie informația
Alte știri