Dunărea, aproape de minimul istoric. Nivelul apei ar putea scădea și mai mult, în lipsa precipitațiilor

Foto: digi24.ro

Dunărea seacă alarmant de la o zi la alta. Nivelul a scăzut atât de mult încât albia fluviului s-a umplut de insule de nisip. Iar epavele barjelor scufundate de-a lungul timpului au ieşit la suprafaţă. Probleme mari sunt în zona Calafat, unde cotele Dunării au coborît aproape de minimul istoric, iar navigația este îngreunată.

La intrarea în țară, Dunărea e tot mai mică. Debitul este de numai 2.000 de metri cubi pe secundă, la mai puțin de jumătate față de media multianuală a lunii august.

Zeci de dune de nisip au apărut în mijlocul Dunării și îngreunează navigația.

Reprezentanții Apelor Române au anunțat că la stația hidrometrică de la Cernavodă a fost atinsă prima treaptă de avertizare, ceea ce înseamnă o monitorizare strictă a nivelurilor Dunării. Centrala de la Cernavodă a fost oprită în 2003, când fluviul a avut un debit de 1.800 de metri cubi pe secundă la intrarea în țară, cu doar 200 de metri cubi sub nivelul actual.

Din cauza nivelului scăzut al apei Dunării și navigația este perturbată pentru că există riscul ca navele să rămână blocate în dunele de nisip care s-au format pe fluviu.

Problemele pornesc încă de la intrarea în țară a fluviului, la Baziaș, und eîn această dimineață debitul Dunării era de 2.000 de metri cubi/secundă, mult sub media anuală din această perioadă, care este de 4.300 de metri cubi/secundă.

Alte știri