Dupa doar opt luni, Primaria a achitat integral creditul de la CEC

Primaria Oradea a rambursat recent anticipat soldul de 20,8 milioane lei rămas din creditul CEC Bank.

În luna decembrie 2015, în vederea optimizării absorbției de fonduri europene și în vederea asigurării cash-flow-ului necesar finalizării proiectelor aflate în derulare pe fonduri europene, până la primirea banilor din partea Uniunii Europene, a fost contractată o linie de finanțare de maxim 100 milioane lei de la CEC Bank, pe o perioadă de un an, cu perioadă de grație până în iunie 2016 și perioadă de rambursare iulie-decembrie 2016. Au fost folosiți 84,85 milioane lei (77 milioane lei în 2015) din această linie de finanțare pentru finalizarea celor 24 de proiecte finanțate din fonduri europene, aflate în implementare în anul 2015.

În urma finalizării proiectelor și depunerii cererilor de rambursare, în anul 2016 am încasat cota de finanțare a Uniunii Europene, astfel că am reușit rambursarea anticipată a întregului credit. Totalul dobânzilor plătite a fost de 396.502 lei (2 lei/locuitor).
Astfel, ca urmare a măsurilor privind datoria publică luate în anul 2016 (renegociere condiții credit ING Bank, rambursare anticipată credit CEC Bank din banii încasați de la Uniunea Europeană), gradul de îndatorare a municipiului, estimat în prezent la 54,12%, scade la 18,34% în anul 2017.

,,Se constată încă o dată că unele afirmații făcute în perioada campaniei electorale referitor la gradul mare de îndatorare a municipiului și neabsorbţia fondurilor europene au fost contrazise de realitate. Subliniem din nou că scopul accesării creditului CEC a fost acela de a asigura banii necesari pentru implementarea proiectelor de investiții mari pe fonduri europene care s-au realizat anul trecut în municipiu, banii fiind primiți ulterior de la Uniunea Europeană și restituiți către CEC”, a declarat primarul Ilie Bolojan.

Cât ne-ar fi costat necontractarea împrumutului CEC? Explicația PMO

Dacă municipalitatea orădeană nu ar fi contractat acest credit, 77 de milioane lei din veniturile proprii ale bugetului local din 2016 ar fi trebuit alocați pentru finalizarea celor 24 de proiecte europene. Acest lucru ar fi însemnat nerealizarea a 80% din planul de investiții al anului 2016 finanțat din aceste venituri. În cel mai rău caz exista riscul de a nu reuși finalizarea proiectelor cu finanțare europeană și de a returna din această cauză sume importante de bani la UE.
De exemplu, structura bugetului de investiții finanțate din venituri proprii (impozite și taxe locale) la nivelul anului 2016 este de 96,3 mil lei.

Anul 2015 a fost pentru Oradea deopotrivă anul absorbției de fonduri europene și anul datoriei publice locale, nivelul atins de ambele fiind superior celorlalți ani. Atragerea de fonduri europene și contractarea de împrumuturi bancare au creat premizele realizării bugetului de investiții, un buget de 6 ori mai mare decît într-un an normal. Prioritare în 2015 au fost asigurarea cash-flow-ului necesar implementării în bune condiții a proiectelor cu finanțare europeană și optimizarea utilizării fondurilor UE, iar acest lucru nu ar fi fost posibil fără suportul instituțiilor bancare care ne-au finanțat.

Datorită eforturilor administrației locale și ale băncilor care au sprijinit proiectele prin acordarea finanțărilor, Municipiul Oradea se dezvoltă într-un ritm accelerat, fiind pe un trend ascendent în asigurarea pentru locuitorii săi a unui nivel de viață superior celui actual și a unor servicii publice de calitate.

„In prezent suntem în curs de pregătire a proiectelor în vederea accesării de fonduri UE în noua perioadă de programare (2014-2020). Având în vedere anvergura și diversitatea de proiecte pe care intenționăm să le derulăm în continuare, precum și constrângerile bugetare, vom căuta în continuare cele mai bune soluții de finanțare, inclusiv pe piața bancară.

Cu

Distribuie informația
Alte știri