După modelul altor țări, România vrea să acorde vize „nomazilor digitali”

Foto: hotnews.ro

România vrea să acorde vize de şedere „nomazilor digitali”, adică specialiștilor în IT, marketing și în alte domenii, care pot lucra de la distanță pentru companii din afara țării. Pentru a-i atrage, autoritățile mizează pe internetul rapid și ieftin, dar și pe costurile de trai mai mici ca în Occident. Modelul a fost aplicat cu succes de multe țări europene în timpul pandemiei de Covid-19.

Străinii care vor dori să se mute în România ca să lucreze de la distanță pentru companii din afara țării ar putea primi un nou tip de viză de lungă ședere. Autoritățile vor să includă în legislație termenul de „nomad digital”, astfel încât țara noastră să atragă cât mai mulți profesioniști.

“Nomazii digitali vor avea posibilitatea în România să lucreze până la doi ani. E de fapt o adaptare a legislației care deja exista, dar introduce (…) un nou scop pentru a obține un permis de muncă în România”, spune Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Modelul este aplicat cu succes în alte state europene de mai mulți ani. De exemplu, în Estonia, una dintre cele mai digitalizate țări, mulți nomazi digitali s-au stabilit definitiv și au fondat peste 12.000 de companii, spun inițiatorii proiectului.

„Dacă România va reuși să promoveze acest instrument și, să spunem că reușim să atragem doar 2.000 de nomazi digitali, anual, care ar veni în medie cu 2.000 de euro să cheltuie aici în România, deja vorbim la finalul unui an de aproximativ 50 de milioane de euro aduși în economia națională”, explică Diana Buzoianu, deputat USR-PLUS, inițiatorul proiectului de lege.

Sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri