E bine sa verificati daca angajatorul va plateste contributiile de sănătate, pensie ori şomaj

Numărul firmelor care nu au dat la timp banii pentru contribuţiile de sănătate, pensie ori şomaj ale salariaţilor a crescut cu peste 60% în ultimul an şi jumătate. Restanţele au crescut după ce aceste fapte nu mai sunt încadrate ca evaziune fiscală. Aşa că patronii nu mai merg la închisoare, ci plătesc o amendă.

In schimb, salariaţii au de suferit. Se pot trezi că li se calculează o pensie mai mică sau că nu pot beneficia de servicii medicale la stat. La bugetul pentru pensii, restanţele au ajuns la peste 14 miliarde şi jumătate de lei în septembrie anul trecut, faţă de 2 miliarde de lei, cât erau în septembrie 2015.
Şi numărul datornicilor a crescut la 116.000 de datornici, faţă de puţin peste 70.000 de datornici în 2015. Iar la bugetul pentru asigurările de sănătate, restanţele au crescut de peste 6 ori, la aproape 4 miliarde de lei, în condiţiile în care numărul datornicilor a crescut cu peste 48.000.

În cazul în care doriţi să aflaţi dacă angajatorul este la zi cu plata contribuţiilor, puteti verifica situatia la zi la ANAF sau la CNAS, la adresa:http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html. Aveţi nevoie insa de un cont în Spaţiul Privat Virtual.

Alte știri