e-Factura a intrat într-o nouă etapă de la 1 iulie 2024

De la data de 1 iulie 2024, factura pe care firmele trebuie să o ia în considerare este doar cea transmisă prin sistemul RO e-factura.  Cu alte cuvinte, dacă o firmă a primit o factură prin email sau fizic pe hârtie, ea nu este considerată factură.

Astfel, o problemă mare va fi pentru firmele sau persoanele fizice autorizate care primesc o factură în format clasic, adică pe hârtie sau prin alte mijloace electronice, altele decât prin sistemul RO e-Factura, și o înregistrează. Atunci amenda este de 15% din valoarea facturii.

Dacă firma a făcut acea cheltuială, trebuie totuși înregistrată în contabilitate.

Legat de termenul stabilit, trebuie precizat că de la 1 iulie 2024, termenul pentru transmiterea în sistem nu mai este de 5 zile lucrătoare, ci de 5 zile calendaristice.

Astfel, firmele mari vor plăti între 5.000 – 10.000 lei, cele mijlocii vor primi între 2.500 – 5.000 lei, iar firmele mici și persoanele fizice între 1.000 – 2.500 lei.

Dacă ANAF va vedea că în cursul unei luni nu au fost încărcate mai multe facturi, va sancționa fapta o singură dată pentru toate, nu la fiecare factură în parte. De exemplu, în iulie Fiscul constată faptul că o firmă nu a încărcat 5 facturi aferente lunii iunie, atunci va da o singură amendă.

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri