E grav. Pacientii romani nu mai sunt primiti pentru transplant pulmonar la Viena

Spitalul AKH din Viena a reziliat unilateral contractul prin care erau realizate interventii de transplant pulmonar romanilor inscrisi pe lista. E ilegal sustine ministrul Sanatatii, Florian Bodog, care adauga ca o situatie similara a avut loc si anul trecut.

La randul sau, Victor Zota, de la Agentia Nationala de Transplant, spune ca pe lista sunt cinci romani care ar fi urmat sa fie operati la Viena.  Tot el sustine ca de restrangerea activitatii clinicii de la AKH sunt afectati si bolnavi din alte tari.

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, a declarat că pe lista de aşteptare pentru transplant sunt 70 de pacienţi şi că Agenţia Naţională pentru Transplant ar fi trebuit să aibă alternative la clinica AKH Viena.

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, declara, joi, ca va aproba inceperea programului de transplant pulmonar in Romania atunci cand va fi convins ca o astfel de interventie poate fi facuta in conditii de siguranta pentru pacienti, el aratand ca in prezent la Spitalul „Sfanta Maria” din Capitala, singurul acreditat pentru astfel de interventii, nu exista niciun specialist care sa fi facut vreodata transplant in mod independent, iar acesta este un fapt de care trebuie sa tina cont.

 

Alte știri