E oficial! Elevii olimpici pot fi admişi la liceu fără să mai dea Evaluarea Naţională

Elevii olimpici pot fi admişi la liceu fără examen,conform Ordonanţei de Urgentă nr. 69 din 26 mai 2022. Normele de aplicare au fost publicate în Monitorul Oficial, vineri seara.

Conform site-ului edupedu.ro, este vorba despre elevii care au obţinut premiul I la olimpiadele naţionale şi premiile I, II şi III la olimpiadele internaţionale.

Aceştia pot fi înscrişi în clasa a IX-a fără susţinerea Evaluării Naţionale şi peste numărul maxim de elevi cuprins în acea formaţiune/clasă, dacă au obţinut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa naţională a olimpiadelor şcolare organizate şi finanţate de Ministerul Educaţiei sau au obţinut premiile I, II sau III la competiţii internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei.

Elevii cu performanţe deosebite la olimpiadele naţionale sau la competiţiile internaţionale, prevăzuţi la alin. (3^2), vor putea fi înscrişi la filiera/profilul/specializarea care corespunde specificului olimpiadei naţionale/competiţiei internaţionale. Lista privind corespondenţa specificului olimpiadei naţionale/ competiţiei internaţionale cu filiera/profilul/specializarea la care se face înscrierea se aprobă anual prin ordin al ministrului educaţiei, prevede Ordonanţa de Urgenţă nr 69 din 2022.  

Elevii olimpici trebuie să depună un dosar de înscriere la inspectoratul şcolar. Dosarul trebuie să conţină, potrivit procedurii publicate în Monitorul Oficial, următoarele documente: cererea de înscriere, cartea de identitate, documente doveditoare ale premiului obţinut şi foaia matricola cu media din gimnaziu.

Evaluarea Naţională începe marţi, 14 iunie, pentru elevii care nu sunt olimpici. După  publicarea rezultatelor la Evaluarea Naţională, pe 14 iulie începe repartizarea computerizată la liceu.

Distribuie informația
Alte știri