E timpul ca o mai veche dorinţă a orădenilor să prindă viaţă

Fundaţia Academia Civică, filiala Oradea, a iniţiat o Propunere (existentă de mai mulţi ani în Proiectele Fundaţiei), privind instalarea unui bust al cărturarului Iosif Vulcan, alături de cel al cărturarului maghiar SZIGLIGETI EDE, în scuarul din faţa clădirii TEATRULUI de Stat Oradea – care adăposteşte cele două instituţii artistice – Teatrul REGINA MARIA şi Teatrul SZIGLIGETI.

Având în vedere că trupele celor două teatre poartă numele celor doi cărturari orădeni, amândoi eminenţi luptători pe tărâmul culturii, ţinând cont de asemenea, de faptul că în prezent se lucrează la refacerea piaţetei din faţa clădirii, credem că e momentul potrivit, ca această mai veche dorinţă a orădenilor să prindă viaţă.

Într-un oraş ca Oradea, cunoscut pentru atitudinea sa tolerantă, oraş în care au trăit mereu în bună înţelegere români, maghiari, evrei, slovaci, sârbi, nemţi, romi, în care lăcaşurile de cult stau alături, în admiraţia străinilor care ne vizitează oraşul- Biserici ortodoxe, Catolice, Greco- catolice, Sinagogi, Biserici baptiste, Penticostale, etc. credem că va fi binevenită şi acceptată de edilii oraşului, această iniţiativă culturală şi civică totodată, exprimând recunoştinţa faţă de această figură emblematică a oraşului nostru.

De aceea sugerăm fie să se caute cu insistenţă bustul lui Iosif Vulcan (semnat de artistul Anghel Chiciu), bust astăzi pierdut, fie să se comande o lucrare nouă, momentul fiind important în acest an al CENTENARULUI.

FUNDAŢIA ACADEMIA CIVICĂ
Eugenia Mitraşcă, Elisabeta Pop

Distribuie informația
Alte știri