Echipa CoderDojo Oradea, câștigătoarea Competiției Naționale CanSat

Ediția a cincea a Competiției Naționale CanSat, 2019, organizată de ESERO România (Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială) în parteneriat cu Agenția Spațială Română (ROSA) și Ministerul Educației Naționale, a fost câștigată de echipa orădeană CoderDojo Oradea Space Robotics, coordonată de Daniel Erzse. Astfel echipa din urbea de pe Crisul Repede va participa în finala Competiției Europene CanSat 2019, care se va desfășura la Medicina, Bologna, Italia, în perioada 24-28 iunie.

Finala Competiției Naționale de CanSat 2019 a avut loc în perioada 22-25 aprilie , reunind 9 echipe din țară si a fost găzduită de către Universitatea de Vest din Timișoara, proba practică fiind organizată la aeroportul “Max Ausnit” din Caransebeș. Echipa de la CoderDojo Oradea a fost formată din elevii: Victor Antonio Georgies, Andreea Brad, Nicholas Pendea, Andrei Covaci, Alexandru Slavoia și Cătălin Lupău.

Concurenții au avut ca misiune principală să realizeze un CanSat, un satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare, capabil să măsoare temperatura și presiunea aerului pe măsură ce cade înapoi pe Pământ după lansare. Sateliții echipelor finaliste au fost lansați din elicopter, de la o altitudine de 1 kilometru și au trebuit să îndeplinească și o misiune secundară aleasă de fiecare echipă participantă în funcție de preferințe, respectiv să aterizeze în condiții de siguranță. Misiunea secundară a echipei orădene a fost colectarea mai multor parametri fizico-chimici legați de mediul înconjurător și transmisia lor, în timp real, prin intermediul unei conexiuni radio, pe parcursul coborârii, către stația de recepție aflată la sol. Designul a trebuit să îndeplinească anumiți parametri, să fie rezistent la impact și să conțină o mini parașută pentru a atenua șocul în momentul aterizării.

Echipa orădeană de la CoderDojo Space Robotics se află la a doua reușită națională în mai puțin de 6 luni, ei fiind campioni naționali și la Competiția Națională de Rovere Spațiale “Exo-RO”, organizată tot de ESERO și Agenția Spațială Română, în decembrie 2018, iar pe data de 10 mai așteaptă, pentru raportul științific final, datele culese pe Stația Spațiala Internaționala (ISS) de programul cu care au participat și s-au calificat, alături de alte 134 echipe europene și din țară, în finala competiției Astro-Pi, organizata de Raspberry Pi Foundation și ESA.

Distribuie informația
Alte știri