„Echitate în sănătate”: Ziua Mondială a Sindromului Down, marcată la Oradea

În fiecare an, in data de 21 martie, vocea persoanelor cu sindrom Down, a familiilor acestora şi a celor care lucrează alături de ele creşte tot mai mult. Evenimenul mondial îi încurajează pe toţi să conștientizeze sindromul și modul în care cei afectati joacă un rol vital în viața și comunitățile noastre.

Prin tema zilei din 2024 se transmite un apel pentru oamenii din întreaga lume să pună capăt stereotipurilor. Un stereotip este o idee setată pe care oamenii o au despre cum este cineva sau ceva. Stereotipurile pot fi pozitive, negative sau neutre, dar sunt adesea inexacte sau pur şi simplu greşite. Stereotipurile se bazează adesea pe informaţii limitate sau doar pe o experienţă personală. Odată format, un stereotip poate fi dificil de înlăturat.

Pentru persoanele cu sindrom Down şi dizabilităţi intelectuale, stereotipurile îi pot împiedica să fie trataţi similar celorlalţi oameni, fiind subestimaţi, excluşi sau chiar abuzaţi. Stereotipurile şi prejudecăţile faţă de persoane cu sindrom Down reprezintă barierele cel mai greu de depăşit pentru a ajuta la includerea socială a acestor persoane. Drept urmare, este necesară o informare şi o sensibilizare a societăţii pentru acceptarea diferenţelor, potrivit www.worlddownsyndromeday.org.

Ziua mondială a sindromului Down este marcată şi în ţara noastră, în mai multe oraşe prin diverse manifestări organizate. Oradea este printre ele. Activitățile dedicate acestei manifestări de la Sala de sport a Universității Oradea sunt structurate astfel:

Asociaţia Down Oradea îşi desfăşoară activitatea de mai bine de 30 de ani, sprijinind copiii şi tinerii cu sindrom Down în Centrul de Zi Iedera, situat pe strada Louis Pasteur nr. 42, zilnic între orele 08.00 şi 16.00.

Distribuie informația
Alte știri