EcoClub Bihor, comunitate de voluntari în școlile din județ

În Bihor se înființează o comunitate de elevi voluntari care doresc să se împlice în activități ce au legătură cu protecția mediului înconjurător.

Anunțul a fost făcut astăzi de inițiatorii proiectului într-o conferință de presă, respectiv Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Horea Abrudan, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, și Oliviu Codrean, președintele Consiliului Județean al Elevilor Bihor.

Numele comunității, EcoClub Bihor, a fost chiar ideea celor cărora li se adresează inițiativa. Ne dorim ca elevii din județul nostru să înțeleagă că e important să aibă o legătură concretă și directă cu natura și că este în responsabilitatea fiecăruia dintre noi să prețuim și să respectăm ceea ce Dumnezeu ne-a dăruit. Înființarea acestei comunități este un proiect pe care vrem să îl sprijinim pe termen mediu și lung. Îi vom implica pe elevi în toate proiectele ecologice pe care noi le vom realiza și îi vom sprijini să facă proiecte proprii. În același timp, îi vom îndemna și pe primari să susțină astfel de inițiative”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, în conferința de presă.

Fiecare școală din județul Bihor va oferi elevilor posibilitatea să se înscrie ca voluntari în EcoClub Bihor. Prima acțiune destinată voluntarilor este în cadrul campaniei „Luna curățeniei”, care va avea loc în luna mai. Potrivit Inspectoratului Inspectoratului Școlar Județean, în Bihor sunt 87.000 de elevi.  

Fiecare elev voluntar înscris în club care va face dovada că a participat la cel puțin două acțiuni de igienizare, va fi înscris într-o tragere la sorți și va putea câștiga un voucher în valoare de 500 de lei pentru el, plus un premiu de 1.000 de lei pentru comunitatea din care face parte. Vor fi oferite 21 de premii, pentru câte 3 elevi din cele șapte zone de operare, inclusiv Municipiul Oradea.

Horea Abrudan, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, a adăugat: „Școlile și-au desemnat coordonatori ai acestor comunități la nivelul unităților de învățământ. Acești coordonatori, împreună cu elevii, vor desfășura activitățile propuse. Credem că educarea acestor comunități și formarea unor deprinderi în ceea ce privește protejarea mediului înconjurător sunt extrem de importante. Împreună cu partenerii noștri din acest proiect vom elabora un calendar comun de activități pe durata întregului an școlar.”

Motivul pentru care am ales să ne implicăm în acest proiect este tocmai dorința elevilor de a se implica în comunitate. La unul dintre cele mai recente proiecte ale noastre, grupul operativ „Uniți pentru Ucraina”, ne-am implicat peste 800 de voluntari, elevi și studenți, din tot județul. Obiectivele proiectului sunt foarte bine întemeiate, este vorba despre educarea elevilor din punct de vedere civic și ecologic”, a explicat Oliviu Codrean, președintele Consiliului Județean al Elevilor Bihor.

În această perioadă au avut loc întâlniri și cu studenții și organizațiile non-guvernamentale din județ, pentru o posibilă colaboare în viitor.

Proiecte de mediu cu fonduri europene

Consiliul Județean Bihor, în parteneriat cu Agenția Națională a Ariilor Naturale Protejate (ANANP), va depune o cerere de finanțare cu fonduri europene pentru a realiza un centru de educație ecologică în comuna Șinteu.

Primăria Șinteu ne-a pus la dispoziție o suprafață de aproximativ 7 hectare într-un loc pitoresc, liniștit. Acolo vrem să construim acest centru, care presupune spații de cazare în căsuțe din lemn dotate cu toate utilitățile, un spațiu central pentru a se lua masa și sală de conferințe. Capacitatea din căsuțe va fi de 50 de locuri. Vrem ca această infrastructură să o punem la dispoziția școlilor și a comunității de voluntari EcoClub Bihor. Acolo se vor putea întâlni în tabere la sfârșit de săptămână, la Școala Altfel sau ar putea chiar să țină cursuri de biologie, educație civică și educație ecologică”, a explicat Mircea Mălan.

Un alt proiect, cu fonduri europene, în valoare de 350.000 de euro, pentru care s-a depus cererea de finanțare, presupune achiziția unor laboratoare mobile de cercetare ecologică și înființarea unor cluburi locale de ecologiști în zonele defavorizate din județ. Proiectul este derulat de A.D.I. Ecolect Group, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, ONG-ul Pro-Timer și cinci școli din județul Bihor (Liceul Teologic Baptist Emanuel din Oradea, Școala Gimnazială nr.1 din Roșia, Școala Gimnazială „Nicolae Bogdan” din Vașcău, Școala Gimnazială nr.1 din Butani, Școala Gimnazială nr.1 din Ciumeghiu).  

Distribuie informația
Alte știri