Ecologizare în sistem Kaizen. 100 de voluntari au igienizat Silvașul

DSC_0020

”5S PUBLIC”, denumire sub care s-a desfășurat în această dimineață acțiunea de ecologizare organizată de Kaizen Instituite în zona Silvaș, a presupus 5 etape: ”seiri” – separare și sortare; ”seiso” – strălucire prin curățarea locului de muncă și a echipamentelor; ”seiton” – ordonare, astfel încât totul să fie disponibil la nevoie; ”shitsuke” – auto disciplină și instruire și ”seiketsu” – standardizarea, curățarea și verificarea până ce acestea devin rutină.
Aproximativ 100 de persoane din Primăria Oradea, instituțiile subordonate, dar și de la alte instituții, însoțite de japonezii de la Asociația Clean Up Japan, au pus în practică cele învățate cu o zi înainte la seminarul KAIZEN by Harmony și au participat la o acțiune voluntară de înfrumusețare a zonei Silvaș.

În deschiderea acțiunii, directorul Asociației Clean Up Japan, Tanaka Yoshihito a spus: ”Atunci când ne propunem să înfrumusețăm un lucru sau un loc, este important să conștientizăm cum arată acesta înainte, și cum arată după munca noastră. Astfel, vom observa că pe măsură ce înaintăm cu lucrarea noastră, expresia feței ni se va schimba, iar în plus sentimentul de tovărășie, faptul că mai mulți colegi facem împreună un lucru bun, ne va da un sentiment de bine. Faptul că azi schimbăm pentru câteva ore locul nostru de muncă obișnuit, pentru a face curățenie în natură și a înfrumuseța un loc din orașul în care locuim, ne va da o stare de mulțumire, care se va răsfrânge asupra fiecăruia dintre noi. Într-adevăr, într-un oraș sunt lucruri pe care putem să le cerem administrației locale să le facă pentru noi, dar sunt multe altele pe care putem să le facem noi singuri, pentru a schimba în bine înfățișarea locului în care trăim”.
Prezent la acțiune, viceprimarul Florin Birta a mulțumit partenerilor din Japonia pentru modelul de bună practică și voluntarilor pentru implicare: ”Vă mulțumesc că ați venit în număr atât de mare! Le mulțumesc oaspeților noștri din Japonia pentru că ne transmit o serie de bune practici, pe care dorim să le preluăm de la ei și să le implementăm cât mai mult în orașul nostru.”
La acţiune au participat voluntari din Primăria Oradea – angajați în cadrul Direcției Economice, Direcției Tehnice, Direcției Patrimoniu Imobiliar, Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională, Cabinet Primar, Compartimentul de Presă, Biroul Achiziții Publice, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, de la Administrația Socială Comunitară Oradea (ASCO), Compania de Apă, OTL, Termoficare S.A, Uniunea Studenților din Oradea, Asociația Studenților Ingineri din Oradea, Studenții Senatori – Universitatea Oradea, Andrei Crăciun – președintele studenților, Florica Cherecheș – deputat în Parlamentul României, precum şi angajaţi ai firmei Decitex Ro şi membri ai Fundaţiei Comunitare Oradea. Aceştia au curățat mesele din beton și butucii de lemn din zona Silvaș, au toaletat zona dimprejur, după care au trecut la vopsirea acestora cu vopsea specială pentru fiecare suprafață.

Distribuie informația
Alte știri