Ecomuzeul Țării Moților, lansat de Ziua Europeană a Parcurilor

Va fi înființat Ecomuzeul Țării Moților. Evenimentul are loc vineri, 24 mai, de Ziua Europeană a Parcurilor.

Evenimentul va fi marcat prin semnarea cartei ecomuzeului de către reprezentanții comunelor care au aderat la această inițiativă, dezvelirea unui monument la limita celor trei județe, un program cultural si culinar specific fiecărui județ, respectiv Alba, Bihor și Cluj.

Întâlnirea se va desfășura la Călineasa, în locul de unire a limitelor județelor Alba, Bihor și Cluj, vineri, 24 mai, de la ora 12:00.

„Un ecomuzeu, practic, este un spațiu, un teritoriu care conservă, protejează identitatea locală într-o altă formă decât s-a făcut în trecut, într-o clădire, într-un muzeu, într-o expoziție, pentru că un ecomuzeu, de fapt, este un spațiu viu, un spațiu în care oamenii trăiesc în continuare în comunitățile lor și își manifestă identitatea fără să o piardă chiar dacă evoluția socio-economică se vede și acolo, progresul tehnologic, însă oamenii sunt determinați să-și păstreze ceea ce înseamnă identitatea lor, identitatea locală” spune Alin Moș, directorul Parcului Natural Apuseni.

Ecomuzeul include sate, peisaje autentice, obiective istorice și culturale, reflectând modul în care comunitatea locală a interacționat cu mediul înconjurător de-a lungul timpului.

Acesta va fi format în etapa iniţială din teritoriul a şapte-opt comune, potrivit Radio România Actualități.

.

Distribuie informația
Alte știri