Edilii marilor oraşe acuză Executivul că vrea să le taie bugetele

Liderii Asociaţiei Municipiilor din România, Robert Negoiţă şi Ilie Bolojan au avertizat că intenţia Guvernului de a stabili ca o cotă de doar 43% din impozitul pe venit care să se repartizeze direct către bugetele locale, fără să se mai aloce şi sumele compensatorii de anul trecut, ar echivala cu condamnarea primăriilor la dezastru, potrivit Agerpres. Tot ei spun că la nivelul consiliilor judeţene există tendinţa de a aloca bani mai degrabă către localităţile mici.

Ilie Bolojan, preşedintele executiv AMR, a apreciat că, dacă intenţia Guvernului va deveni realitate, acest lucru va reprezenta „un dezastru” pentru bugetele oraşelor din România. Tot el a adăugat că, în urma unei discuţii purtate în această săptămână la Ministerul de Finanţe, a reieşit dorinţa Guvernului de a renunţa la mecanismul de compensaţii.

„Aceasta ar însemna reducerea veniturilor noastre din această categorie de impozit cu aproximativ 40% faţă de anii anteriori, lucru care este total inacceptabil şi care practic ne distruge bugetele de investiţii pentru anii următori. (…) Menţinerea acestui procent de 43% va însemna pentru municipiile cele mai mici pierderi de 2 – 5 milioane de euro, pentru cele medii între 10 şi 15 milioane de euro, iar pentru cele mari – pierderi de peste 20 – 30 de milioane de euro”, a precizat edilul din Oradea.

Bolojan a atras atenţia asupra faptului că 20 de mari oraşe generează două treimi din PIB-ul României şi că o tăiere a bugetelor pentru investiţiile acestor municipii va duce la o încetinire a dezvoltării economice pentru întreaga ţară.

Foto: amr.ro

Distribuie informația
Alte știri