Educația financiară, o noua temă în cadrul programului ,,Agenda Familiei”, inițiat de DASO

A devenit deja o tradiție să ne întâlnim la mansarda de la sediul Direcției de Asistență Socială Oradea cu tineri, cupluri, părinți, bunici, dornici să participe și să afle noutăți pe diferite teme despre gestionarea problemelor din familie, în cadrul programului ,,Agenda Familiei”, inițiat de DASO în toamna anului trecut.

În pofida vremii mohorâte de afară, la sediul Direcției de Asistență Socială Oradea, un grup de aproximativ 35 de participanți s-au adunat să vorbească despre ce înseamnă educația financiară în familie și în societate, dat fiind faptul că din discuțiile de la întâlnirile anterioare aceasta a reprezentat o temă de interes propusă de către participanți.

Pentru a înțelege cât mai bine rolul părinților în ceea ce privește educația financiară în familie, cum să explicăm „banii” copiilor, cum să-i învățăm pe copii despre finanțele personale și până la urmă cum să devenim niște părinți responsabili în ceea ce privește gestionarea veniturilor, invitatul de la această întâlnire a fost d-l Ionuț Verzea, specialist în finanțări și investiții, care a încercat să îi ajute pe cei prezenți să înțeleagă cât mai bine modul în care se construiește bugetul familiei, care sunt tipurile de cheltuieli, tipurile de venituri, cum reușim să menținem un buget și alte informații utile, invitatul răspunzând desigur și la întrebările celor interesați.

Întâlnirea a fost una interactivă, participanții la acest seminar au aflat de la specialist ce sunt convingerile limitative, ce sunt banii și cum să-i perceapă, ce reprezintă bugetul familiei, tipurile de cheltuieli și despre investiții. Au înțeles, printre altele că bugetul familiei este compus din venituri (venituri fixe, venituri variabile, venituri ocazionale) și cheltuieli (cheltuieli esențiale pentru existență, cheltuieli pentru dorințe, cheltuieli pentru investiții). Un buget echilibrat este reușita familiei care realizează un echilibru perfect între toate încasările pe care le realizează, direcționate optim către toate cele trei categorii de cheltuieli.

Despre educația financiară participanții au mai aflat că este bine să discute în familie despre bani (constructiv și nu distructiv), să construiască un buget echilibrat, să aloce în măsura în care pot un buget și pentru investiții, să investească doar în ceea ce înțeleg, să implice copiii în discuțiile despre bani și bugete.

,,Le mulțumim tuturor celor care participă frecvent la aceste întâlniri despre problematici cu care se confruntă în familie, ne simțim deja ca într-o familie și mă bucur să văd că temele alese de noi sunt de interes pentru comunitatea orădeană. Este cât se poate de evident că era nevoie de un astfel de program gândit să vină în sprijinul familiilor, părinților, tinerilor, bunicilor și oricăror persoane interesate, asta ne determină să continuăm acest program și să venim și cu alte teme interesante. Și bineînțeles că le stăm la dispoziție tuturor celor interesați cu orice sprijin care depinde de noi pe tot parcursul anului, inclusiv consiliere psihologică, atât de importantă în vremurile pe care le traversăm cu toții”, a declarat Anca Grama, directorul Direcției de Asistență Socială Oradea.

Distribuie informația
Alte știri