Efectele Corona în Germania: Între frica de necunoscut și prim ajutor pentru aproape

Avalanșa de știri și informații adevărate sau neadevărate despre noul Virus Corona și măsurile luate de guvernul federal german și de guvernele landurilor au efecte psihice nedorite.

De două săptămâni  oamenii au intrat în febra cumpărăturilor tip hamster. Coșurile de cumpărături la supermarketuri sunt arhipline, rafturile cu produse de bază goale sau aproape goale. Produsele cu termen de valabilitate mare (făină, zahăr, ulei, conserve, murături, paste) au dispărut de pe rafturi. La hârtie igienică și prosoape de hârtie pe rafturi mai sunt produsele scumpe, în prima zi a săptămânii. Sâmbătă dup-amiaza clienții căutau disperați o rolă de hârtie igienică. De azi au apărut mesaje pentru clienți: fiecare are voie să ia un singur pachet de hârtie igienică, două conserve de legume, două compoturi. Angajații umplu rafturile de câteva ori zilnic, dar în două-trei ore acestea arată din nou ca după o invazie de lăcuste. Dezinfectantele, măștile și mănușile de unică folosință au dispărut de peste două săptămâmi din drogherii și farmacii. Vârstnicii care au prins războiul spun că nici în război nu au văzut așa ceva. Managerii supermarketurilor spun că se cumpără ca pentru Crăciun, Revelion și Paște deodată.

De mâine în întreaga Germanie sunt închise școlile, grădinițele, creșele, universitățile, barurile, discotecile, bazele sportive, grădinile zoologice, inclusiv bordelurile. Sălile de concerte, teatrele, muzeele și bisericile sunt închise deja de o săptămână în majoritatea landurilor. Restaurantele sunt deschise în anumite landuri, cu condiția ca între clienți să fie o distanță de un metru.

Copiii sunt instruiți să nu își viziteze străbunicii dacă strănută sau au guturai pentru a nu-i infecta. Micuții le trimit străbunicilor doar salutări dragi de la distanță. Bunicii trecuți de 70 de ani sunt sfătuiți să stea la distanță de nepoți. În vacanța forțată, cu o vreme superbă, ei nu au voie să se întâlnească în grupuri prea mari sau să își viziteze rudele mai în vârstă care îi răsfață, pentru că sunt posibili purtători. De mâine se închid și spațiile de joacă. Cum vremea este frumoasă, cei mai curajoși ies afară și se bucură de minunile primăverii. 

Dacă în ultimele două săptămâni din februarie oamenii încă tratau cu umor și relaxare tema Corona, încet-încet devin îngrijorați. Și nu din cauza cumpărăturilor. Majoritatea germanilor lucrează în întreprinderi mici sau sunt persoane fizice autorizate. Starea de urgență le ia pâinea de pe masă, pentru că nu mai au voie să lucreze, decât dacă aparțin magazinelor alimentare, drogheriilor sau farmaciilor, sistemului sanitar, poștei, poliției, pompierilor. Micii întreprinzători și artiștii independenți sau industria ospitalității sunt cu spatele la zid.

Guvernul a promis la sfârșitul săptămânii trecute ajutoare financiare importante, dar o bună parte din persoanele fizice autorizate nu vor avea acces la ele, pentru că nu se încadrează în nicio categorie.

În ciuda fricii care se instalează, tinerii și adulții se organizează deja pentru a veni în ajutorul vecinilor în vârstă care sunt persoane cu risc crescut, a părinților singuri care nu au cu cine își lăsa copiii mici și a celor care au nevoie de ajutor. Ei fac cumpărături, mici comisionae sau ajută la curățenie, stau cu copiii. Rezerviștii sanitari din armată s-au reactivat. Crucea Roșie și Bisericile organizează și ele rețele de întrajutorare a persoanelor din zona de risc și a celor care pot sau trebuie să lucreze mai departe. Pianistul Igor Levit a susținut la sfârșit de săptămână primele concerte pe Facebook și Twitter. Filarmonicile își deschid arhivele audio și video pentru public.

 Oamenii încearcă să ajute fiecare cum poate, dacă încă nu au fost paralizați de frică. 

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri