Electrica se împrumută cu 120 milioane euro ca să modernizeze rețelele de distribuție din mai multe județe, inclusiv din Bihor

<a href="https://pixabay.com/users/Niloblu/">Niloblu</a> / Pixabay

Grupul Electrica va folosi suma de 120 de milioane de euro, împrumut din partea Băncii Europene de Investiţii (BEI), pentru modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, a anunţat compania într-un comunicat de presă.

“Banca Europeană de Investiţii a încheiat astăzi, oficial, un nou împrumut de 120 milioane euro cu Distribuţie Energie Electrică România SA (DEER), filiala de distribuţie a energiei electrice a Grupului Electrica. Prima finanţare realizată de Banca Europeană de Investiţii pentru DEER va sprijini consolidarea şi modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice din ţară, inclusiv modernizarea şi construirea de noi linii electrice, construirea şi renovarea staţiilor electrice şi instalarea componentelor pentru automatizarea reţelei în România”, se arată în comunicat.

Noul împrumut BEI va finanţa până la 75% din investiţiile eligibile identificate de DEER şi vizează modernizarea distribuţiei energiei electrice, reducerea pierderilor de energie şi îmbunătăţirea fiabilităţii generale a reţelei în judeţele: Prahova, Dâmboviţa, Buzău, Brăila, Galaţi, Vrancea, Braşov, Mureş, Covasna, Harghita, Sibiu, Alba, Cluj, Sălaj, Maramureş, Bistriţa- Năsăud, Bihor şi Satu Mare.

Conform companiei, împrumutul în valoare de 120 milioane de euro este oferit pe o perioadă de 15 ani şi reprezintă prima parte a sprijinului BEI de 210 milioane de euro pentru investiţiile în infrastructura energetică a DEER.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene (UE) deţinută de statele sale membre. Aceasta pune la dispoziţie finanţări pe termen lung pentru investiţii solide, pentru a contribui la atingerea obiectivelor politicii UE.

Începând cu anul 1991, instituţia a acordat finanţări de peste 1,2 miliarde de euro pentru investiţii în energie în România.

Distribuţie Energie Electrică Romania (DEER), parte a Grupului Electrica, este cel mai important operator naţional de distribuţie a energiei electrice, ce acoperă 18 judeţe (40,7% din teritoriul României). Cu o tradiţie de peste 120 de ani, DEER oferă servicii pentru mai mult de 3,8 milioane de utilizatori, printr-o reţea de distribuţie de aproximativ 198.988 de kilometri.

Din 2014, după oferta publica iniţială, Grupul Electrica a devenit cel mai mare investitor în modernizarea şi îmbunătăţirea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, cu un total de 4,39 miliarde lei investiţi.

Distribuie informația
Alte știri