Elevi de la Liceul Don Orione, ”agenți ai schimbării în comunitate”/ Eveniment de celebrare a reușitei organizat vineri pe platoul din spatele Teatrului

            Liceul „Don Orione”, prin intermediul proiectului Erasmus+ Școala ca motor al schimbării în comunitate, a avut menirea în ultimii doi ani școlari să formeze o echipă de elevi ca agenți ai schimbării în comunitate (Agents of change for Oradea). Pentru organizațiile nonguvernamentale de profil este ușor să derulezi activități în comunitate, pentru că aceasta le este menirea, obiectivul central. Pe când mobilizarea elevilor în a deveni membri activi în comunitate, prin intermediul statutului școlar fără a afecta procesul instructiv-educativ, este extrem de dificilă. Această mobilizare necesită mult efort, timp și energie, creativitate și o doză foarte mare de voință și motivație, în primul rând din partea cadrelor didactice, pentru ca apoi aceștia să îi inspire pe elevi. (director prof. Alexandru Stoica).

 Liceul „Don Orione” celebrează această reușită, vineri, 11 noiembrie 2022, printr-un șir de acțiuni inedite în intervalul orar 10.30 – 13.00 derulate pe platoul din spatele Teatrului regina Maria până la Filarmonica de Stat Oradea.

Evenimentul debutează cu organizarea a trei ateliere de dezvoltare pentru elevii claselor a VIII-a. Workshop-urile vor fi susținute de către echipa agents of change, momente în care elevii devin formatori pentru colegii lor orionini sub coordonarea doamnelor profesoare Moga Teodora, Halász Lavinia și Oprean Flavia. Aceste ateliere reprezintă de fapt un traseu de inițiere a 50 de elevi orionini în skill-urile specifice unui agent al schimbării, cum ar fi: creativitatea, motivația, gândirea critică, spiritul de observație sau munca în echipă.

            Traseul de inițiere a elevilor în a deveni agenți ai schimbării în comunitate va continua cu o acțiune inedită în rândul elevilor și anume un TED talk în care chiar aceștia sunt protagoniștii. Așadar, traseul de inițiere se încheie pe frumoasa scenă a Filarmonicii de stat Oradea, unde, începând cu ora 12.00, echipa agents of change va INSPIRA peste 200 de elevi din școlile orădene partenere liceului notru. Psiholog școlar Ioana Drugaș (coordonator proiect).

            ~Inspire!~ sudents’ TED talk este un eveniment care așază elevul în lumina reflectoarelor. Pe lângă discursurile pregătite de Lupșa Sofia, Marian Mihai și Baba Ștefan (toți trei elevi orionini), vor fi punctate rezultatele obținute în urma celor două misiuni derulate de echipa agents of change și anume: (1.) „Personalitatea locurilor care ne înconjoară”, acțiune de igienizare, înfrumusețare și însuflețire a două spații publice (Piața Devei și Parcul 1 Decembrie), și (2). Campania „Reacții!” care a inclus un set de activități și ateliere de lucru cu menirea de a educa atitudinea adolescenților în situații de criză/stres major (cum ar fi: în caz de hărțuire stradală și bullying; când o persoană își pierde conștiința sau se îneacă, are fracturi, arsuri; dar și în caz de situații colective precum cutremurul sau fenomenul de panică în masă).

            Acestea sunt motivele de sărbătoare în familia orionină, celebrare la care sunt așteptați să participe aproximativ 300 de invitați și colaboratori.

Distribuie informația
Alte știri