Elevii din zona Tinca au impresionat publicul la concursul de talente cu ocazia Zilei Internaționale a Rromilor

Echipa Școlii Creștine Private din Cartierul Rromilor Tinca –  program pilot de educație formală inițiat de Fundația People to People în mijlocul comunității de romi din Tinca, au organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, evenimentul concurs intitulat sugestiv „Rromii au Talent”, în data de 5 aprilie 2024, la  Căminul Cultural din Comuna Tinca.

Concursul de talente a fost la cea de a patra ediție, prima ediție a avut loc în aprilie 2018. Concursul a fost împărțit pe cinci secțiuni: muzică, dans, poezie, teatru și performance. Participanții la eveniment fiind elevi și preșcolari  din localitățile Popești, Husasău de Tinca, Vășad comuna Curtuișeni, Diosig, Tinca, Tămășda comuna Avram Iancu, Holod, Lăzăreni, Vântori – Arad, Ineu, Ciumeghiu, Tărian, Talpoș, Hidișelu de Sus, Gepiu și Oradea.

Evenimentul a fost prilejul perfect pentru tinerii talentați să-și exprime creativitatea și să-și pună în valoare abilitățile artistice. Încântați de oportunitatea de a-și prezenta talentele în fața unui public numeros, copiii au susținut acte impresionante, unele de înaltă calitate și creativitate.

Membrii juriului, Alexandra Daragiu, Ana Maria Toth,  Dalia Ilea, Ioana Dragoș- Gajdo, Remus Toderici, Simona Georgiana Țărău și Valentiana Roșu, au avut o sarcină extrem de grea în ce privește deliberarea și acordarea premiilor. Au fost prezentate 47 de momente artistice. Premiile acordate au fost următoarele:

Secțiunea muzică:

Secțiunea Muzică

Marele Premiu: BAXTALEN THAVEN de la Școala Gimnazială  „Ioan Slavici” Oradea, director Buzulică Brîndușa, coordonator – Galambos – Szendrei Monika

Premiul I  – Bologh Ioana de la Școala Gimnazială Nr 1 Ciumeghiu;

Premul II – Fechete Avram de la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” Tinca;

premiul III – Garofița și Lorena de la  Școala Creștină Privată din Cartierul Romilor Tinca;

mențiune  – Jigmond Roxana Flavia, Rad Romina Valentina și Donciu Patricia Elliss de la   Școala Gimnazială Vânători Arad și Rațiu Abel de la Școala Gimnazială Nr 1 Ciumeghiu;

 • Secțiunea Performance:
  • Premiul I – Rise Up de la Școala Creștină Privată din Cartierul Romilor Tinca;
  • Premiul II – Barosanii în muzeu de la Școala Creștină Privată din Cartierul Romilor Tinca;
  • Premiul III – Danciu Patricia Elliss de la Școala Gimnazială Vânători Arad;
 • Secțiunea Teatru:
  • Premiul I – Trupa Step de la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” Tinca;
  • Premiul II – Istoria Romilor de la Școala Creștină Privată din Cartierul Romilor Tinca;
 • Secțiunea Poezie:
  • Premiul I – Fechete Codruț Narcis de la Școala Creștină Privată din Cartierul Romilor Tinca;
  • Premiul II – Covaci Maia Tabita de la Scoala Gimnazială nr 1 Lăzăreni;
  • Premiul III – Covaciu Maia de la Școala Gimnazială „Puiu Server” Ineu;
 • Secțiunea Dans:
  • Premiul I – Rromii descurcăreți de la Școala Gimnazială „Puiu Server” Ineu;
  • Premiul II – Amare Phrala de la Școala Gimnazială nr 1 Avram Iancu;
  • Premiul III – Gipsy Dance de la Școala Gimnazială nr. 1 Gepiu;
  • Mențiune – Dans sportiv – Trupa romilor descurcăreți de la Școala Gimnazială „Puiu Server” Ineu, Sukarii din Tărian de la Asociația ASA și Rromițele talentate de la Școala Gimnazială „Puiu Server” Ineu;

„Mulțumim echipei școlii noastre, colegilor de la Fundația Peple to People, voluntarilor, cadrelor didactice din școlile partenere, membrilor juriului și inviaților pentru efortul depus. Mulțumim domnului inspector pentru minoritatea romă, Ionel Cordovan, pentru participare, mesajele de încurajare și susținere a școlii noatre în toate demersurile de promovare a culturii, valorilor și tradițiilor comuntății rome, menționează Daniela Tütös, directorul școlii.

Ca în fiecare an din 1971 încoace, pe 8 aprilie se celebrează Ziua Internaţională a Romilor. Scopul acestei zile este de a celebra cultura romilor şi de a sensibiliza populaţiile la problemele cu care se confruntă romii. Prin acest eveniment vrem să atragem atenția comunității, a autorităților locale cu privire la importanța educației pentru copiii romi.

Daniela Tütös

Distribuie informația
Alte știri