Elevii Liceului Ortodox ”Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, implicați în activități închinate pădurii

În fiecare an, în 21 martie, Pământul își sărbătorește pădurile, această zi fiind declarată Ziua internațională a pădurilor. De asemenea, la nivel global, între 15 martie – 15 aprilie, se marchează ”Luna Pădurii”, perioadă ce aduce în atenția noastră rolul pădurii în menținerea echilibrului natural și al vieții pe Pământ, precum și pericolele care amenință pădurea din cauza defrișărilor masive. În România, acest eveniment a fost organizat pentru prima oară în anul 1902 sub denumirea de ”Sărbătoarea sădirii arborelui”, de către Spiru Haret – ministru al Cultelor și Instrucției Publice.

Elevii Liceului Ortodox ”Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea – Școală Ambasador a Parlamentului European, coordonați de profesorii lor, s-au alăturat demersurilor în ceea ce privește dezvoltarea durabilă prin salvarea pădurilor, stoparea schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității. În acest sens, în cadrul Proiectului E.P.A.S. – Programul ”Școli-Ambasador ale Parlamentului European”, au desfășurat o serie de activități închinate pădurii, prin care au conștientizat importanța ei pentru viață. În urma dezbaterilor despre ceea ce reprezintă pădurile pentru planetă, elevii au considerat că cea mai mare lecție din lume ar fi aceea de a planta copaci pentru viitorul verde și sustenabil al acesteia. De asemenea, au discutat despre demersurile naționale și internaționale de protejare a pădurilor, au urmărit prezentări Power Point, au realizat afișe, benzi desenate, colaje, lucrări plastice reprezentând pădurea.

O parte dintre elevi au participat la o activitate de ecologizare pe Valea Iadului, în parteneriat cu Direcția Silvică Bihor. O activitate ingenioasă s-a desfășurat la clasa a IV-a A, fiind intitulată ”Manifest pentru pădure”. Pornind de la un filmuleț și continuând cu o activitate de brainstorming, elevii au fost provocați să își imagineze ce s-ar întâmpla dacă nu ar mai exista păduri pe planetă și să găsească soluții de salvare a vieții pe Pământ. Apoi, soluțiile găsite au fost prezentate colegilor, dezbătute și selectate folosind metoda pălăriilor gânditoare. Elevii au scris numeroase mesaje eco care au alcătuit coroana unui copac ”mesager” al manifestului copiilor pentru salvarea pădurilor.

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri