Emilian Pavel: Socialiștii europeni sprijină aderarea României la Schengen

Luni, 5 noiembrie, în cadrul Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European am votat pentru varianta finală de text și trimiterea în plen, a Raportului privind eliminarea controalelor la frontierele terestre, maritime și aeriene ale României și Bulgariei, adică implicit pentru aplicare completă a acordului Schengen în cazul celor două țări.

Raportorul pentru acest dosar este europarlamentarul Sergei Stanishev, Președintele Partidului Socialiștilor Europeni (PES), cu care am fost în strânsă legătură pe durata realizării textului final dar și a amendamentelor depuse la acesta.

Raportul, la care am muncit cu multă convingere, reamintește faptul că țara noastră este pe deplin pregătită din punct de vedere tehnic să adere la spațiul Schengen încă de acum șapte ani (!), lucru recunoscut în documente și hotărâri oficiale ale Consiliului Uniunii Europene (încă din 2011!), Parlamentului European (cel mai recent în Mai 2018) și ale Comisiei Europene – care a făcut în mod repetat, de mai mulți ani, apeluri pentru includerea țării noastre în acest acord, cel mai recent în Septembrie 2017.

Nu în ultimul rând, alături de colegii mei, am susținut introducerea în raport a unei mențiuni extrem de importante: România și Bulgaria sunt defavorizate flagrant de neintroducerea lor în acordul Schengen – deși sunt pregătite (!) . Din punct de vedere economic și comercial, exportatorii noștri și firmele noastre de transport, dar și cetățenii, sunt dezavantajate față de cele din statele participante la acordul Schengen, suportând atât costuri suplimentare absolut inutile, dar și timpi de așteptare aberanți.

Aș vrea ca președintele României, care ar trebui să ne reprezinte interesele în cadrul Consiliului European, acolo unde decizia este blocată politic și artificial, să fie mult mai activ în acest sens.

Emilian Pavel
Deputat în Parlamentul European, S&D

Distribuie informația
Alte știri