Emisiunea filatelică „Oraşele României”, în magazinele Romfilatelia

Romfilatelia anunţă introducerea în circulaţie, începând de joi, a emisiunii filatelice „Oraşele României” care are ca subiect prezentarea unei cetăţi istorice, devenită mai apoi oraşul Giurgiu. Emisiunea este compusă din patru mărci poştale, o coliţă filatelică dantelată şi un plic „prima zi”.

Monumentele reprezentative aparţinând oraşului Giurgiu, ale căror imagini se regăsesc pe mărcile poştale ale emisiunii, sunt: Ateneul „Nicolae Bălănescu”, Gara fluvială, Colegiul Naţional „Ion Maiorescu”, Gara Giurgiu şi Turnul cu ceas.

Ateneul „Nicolae Bălănescu”, imagine a mărcii poştale cu valoarea nominală de 4,60 lei, reprezintă un lăcaş de cultură construit în anul 1940 din iniţiativa şi cu sprijinul financiar al avocatului Nicolae Bălănescu.

Gara fluvială, imagine a mărcii poştale cu valoarea nominală de 5 lei, reprezintă o amenajare portuară începută încă din secolul al XVI-lea, fiinţând ca un port destinat în principal exportului de cereale în Imperiul Austro-Ungar şi Otoman.

Actuala Gară fluvială (Palatul Fluvial Ramadan) a fost construită după proiectul arhitectului Petre Antonescu, căruia îi aparţin şi alte proiecte de construcţii de interes public: Arcul de Triumf, actualul sediu al Primăriei Capitalei, Palatul Kretzulescu din Bucureşti, Palatul Administrativ din Craiova etc.

Colegiul Naţional „Ion Maiorescu”, imagine a mărcii poştale cu valoarea nominală de 12 lei, prezintă faţada clădirii celui mai vechi liceu din oraş, instituţie de învăţământ ce poartă numele reformatorului şi revoluţionarului de la 1848.

Gara Giurgiu, imagine a mărcii poştale cu valoarea nominală de 13 lei, a fost prima gară românească inaugurată în prezenţa Principelui Carol I, la 7 septembrie 1869, marcând finalizarea unui proiect iniţiat în anul 1865 de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Locomotiva „Călugăreni”, folosită la prima cursă, rămasă în exploatare până în anul 1900, se află la Muzeul Căilor Ferate din Bucureşti.

Turnul cu ceas, reprodus pe imaginea mărcii poştale a coliţei filatelice dantelate (valoarea nominală de 33 lei) şi pe plicul „prima zi” a emisiunii, reprezintă un simbol regăsit şi pe stema oraşului.

Emisiunea este disponibilă de joi în reţeaua magazinelor Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/

Distribuie informația
Alte știri