Emotionant – Doi beneficiari ai Serviciului de Asistență „Alsterdorf” și-au unit destinele

Laszlo Moldovan  este un tânăr cu dizabilități intelectuale, care provine din Căminul de la Cighid și a beneficiat, încă de mic, de sprijinul Asociației Alsterdorf. A finalizat școala primară la Ghiorac, după care din anul 2001 s-a mutat la Oradea, pentru a beneficia de serviciile oferite de locuința protejata Casa Franz Max din cadrul Alsterdorf.  Aici a absolvit școala profesională specială și, cu sprijin de specialitate, s-a integrat pe piata muncii. El, la fel ca alte persoane cu dizabilități din locuințele protejate, a beneficiat de pregătire intensă pentru o viață independentă în cadrul unui alt serviciu al asociatiei – Apartamentul 1.  Astfel că, în anul 2012, Laszlo iese din sistemul de protecție instituționalizat și este sprijinit să își caute o locuință cu chirie în care să înceapă adevărata viață. Având un loc de muncă stabil și beneficiind de asistență de specialitate Laszlo reușește cu succes să se integreze social si comunitar.

În acest timp o cunoaște pe Zsuzsa, o tânără deosebită, drăguță, harnică și cu un suflet mare. Datorită seriozității lor, hărniciei și consecvenței de care au dat dovadă, au fost sprijiniți să își achiziționeze o locuință prin programul Prima Casă. Acum locuiesc în apartamentul propriu. De sâmbătă, Laszlo și Zsuzsa formează o familie frumoasă, intr-o comunitate care le-a dat o sansa.

Proaspata familie Moldovan e doar un exemplu de perseverenta, integrare sociala si comunitara, o familie care a reusit pentru ca a avut parte de înțelegerea și sprijinul nostru, al tuturor. In urmă cu 25 de ani, când copii ca Laszlo erau salvați din așa-numitul ”Cămin al morții” – Cighid, era putin probabil de sperat că vor putea, la un moment dat să ducă o viață normală. Astfel de exemple pot continua: prin Serviciul de Asistență la Domiciliu au ieșit din instituții de protecție socială 20 de tineri cu dizabilități intelectuale și psihice, din care 14 inca beneficiaza de asistență iar 5 sunt proveniti din Căminul de la Cighid.

 

casatorie

Distribuie informația
Alte știri