Episcopia Greco-Catolica Oradea reactioneaza la documentarul Trinitas „Patriarhul Justinian Marina Reintregirea Bisericii Ortodoxe Romane

Stema EGCO [Converted]

Filmul documentar „Patriarhul Justinian Marina Reintregirea Bisericii Ortodoxe Romane”, transmis recent pe postul Trinitas al Bisericii Ortodoxe Romane, constituie, un atac la memoria martirilor Bisericii Greco-Catolice. E parte din comunicatul transmis de episcopul Virgil Bercea.

El mai spune ca doare si intristeaza “acest mesaj al fratilor ortodocsi, conform caruia actul samavolnic de desfiintare a Bisericii Unite si persecutiile dure incepute in 1948 impotriva membrilor acesteia constituie un act de „pedagogie divina”, cu atat mai mult cu cat mesajul este transmis de lideri de opinie ai BOR, de clerici din interiorul institutiei, secondati de unii academicieni”.
In opinia sa contributia istorica a Bisericii Romane Unite este bine cunoscuta, la fel si prigoana dezlantuita impotriva acesteia si a credinciosilor ei in timpul regimului comunist de trista amintire.

Televiziunea Bisericii Ortodoxe Romane, Trinitas TV, a difuzat in ajunul vizitei Patriarhului Moscovei si al Intregii Rusii, Kiril, un material despre „reintregirea” BOR sub Patriarhul Justinian, in care desfiintarea Bisericii Greco-Catolice la ordinul sovieticilor si crimele care au insotit-o sunt prezentate intr-o lumina pe alocuri favorabila.

Reprezentantii BOR/Trinitas nu vad o problema in cazul acestui material, resping ideea de influenta politica si spun ca materialul va fi republicat online, conform hotnews.ro.

Distribuie informația
Alte știri