Erasmus Day la Liceul Ortodox “Episcop Roman Ciorogariu” Oradea

Erasmus Day a reprezentat azi, 11.10.2019, un moment special în activitatea Liceului Ortodox “Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea. Elevi, profesori și părinți au participat la diseminarea rezultatelor celor trei proiecte Erasmus+ (GAME – Genius And Mission in Education, LED – Let’s Enjoy Dialoguing, Ecumenism and Volunteering – Ecumenism si voluntariat social pentru o carieră de succes) și a proiectului e-twinning Climate Change – Be Prepared, implementate cu succes de şcoală în ultimii 3 ani şcolari.

Auditoriul s-a bucurat de filmul SMILE, film realizat de către elevii noștri și prezentat la Concursul Național Made for Europe, Cluj-Napoca, aprilie, 2019. SMILE atrage atenția asupra faptului că putem deveni atât de dependenți de tehnologia digitală încât nu ne mai facem timp să ne bucurăm de frumusețile naturii și de oamenii dragi care ne înconjoară.

Un alt moment important al programului l-au ocupat interviurile cu elevi care au participat la mobilități Erasmus+ în țările partenere, Spania, Italia, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia. Interviurile au fost realizate de către colegii lor, în limba engleză. Elevii ne-au relatat impresii din experiențele trăite în școlile partenere și i-au sfătuit pe colegii mai mici să participe cu încredere la aceste proiecte deoarece ele au impact pozitiv puternic asupra dezvoltării personale. Ultima parte a programului s-a evidențiat prin echipa de prim ajutor a școlii, “Sanitarii pricepuți”, formată din elevi și coordonată de Doamnele profesoare Izabela Hărăguș şi Bianca Fernea, echipa făcând parte și din proiectul etwinning Climate Change. Ei ne-au învățat metode de acordare a primului ajutor în diferite situații.

În încheierea programului, Părintele Profesor Radu Valer Rus, directorul instituţiei de învăţământ, a apreciat întregul program, adresând cuvinte de felicitare elevilor pentru fluența cu care comunică în limba engleză, aspect prin care, de altfel, s-au remarcat și pe parcursul mobilităților transnaţionale, precum și de încurajare la implicarea în proiecte Erasmus și etwinning. Domnia sa a evidenţiat importanţa comunicării, în general, şi a dezvoltării competenţelor de comunicare în limbi de circulaţie internaţională, în special, proiectele Erasmus fiind o oportunitate deosebită în acest sens.

Fețele zâmbitoare și mulțumite ale participanților ne-au transmis mesajul că activitatea de diseminare a proiectelor noastre s-a dovedit a fi motivantă și educativă, în același timp propunându-ne inițierea de noi proiecte europene, în cadrul programelor Erasmus.
Prof. Ileana Borş

Distribuie informația
Alte știri