Eveniment de suflet: ‘’Fotografia pentru Daniel’’a unit 100 de orădeni!

„Fotografie pentru Daniel” a fost motto-ul unei campanii umanitare desfășurate miercuri, 30 octombrie, de la ora 14, în parcul Libertății Oradea. Scopul ei a vizat strângere de fonduri pentru recuperarea lui Daniel, care în urmă cu 8 luni a suferit un traumatism cranio-cerebral.

Fotograful și inițiatorul campaniei este unul dintre prietenii din copilărie a tânărului de 19 ani, Adonis Hercuți. In intervalul orar 14.00-17.30 s-au perindat pentru o poză caritabilă aproximativ 100 de orădeni, de la pensionari la studenți, familii tinere și copii cu părinții lor. S-au strâns astfel pentru Daniel în jur de 5000 de lei.

Actul caritabil făcut de Adonis nu este singurul! Bisericile din zonă s-au implicat prin rugăciuni și colecte speciale iar liceele și oamenii din vecinătate s-au mobilizat pentru a oferi si ei o mână de ajutor familiei lui Daniel. Sâmbătă, 2 noiembrie 2019, Rotary Marghita lansează o invitație la alergare. Un cros caritabil de 2 kilometri în centrul orașului Marghita. Startul se dă din fața Primăriei de la 9.30, iar taxa de participare este de 50 de lei pentru adulți și 10 lei pentru copii. Tot în scop caritabil, în 3 noiembrie 2019, în loc. Varviz, comuna Popești, va avea loc „O seară altfel!” găzduită de Asociația Prețuirea Armoniei, nr. 48. Începând cu ora 16, doritorii de binefacere vor putea servi sarmale, gogoși și limonadă, costul unui bilet fiind de 15 lei/persoană

Povestea lui Daniel
La începutul anului, în 15 februarie, Kocsis Romulus Daniel a avut un accident. În timp ce descărca lemne împreună cu tatăl său, un lemn a făcut balans și l-a lovit în cap provocându-i un traumatism cranio-cerebral. A fost transportat de urgență la Spitalul Județean Oradea, unde a suferit 3 intervenții chirurgicale pe creier și a stat în comă indusă o perioadă de 2 săptămâni și 4 zile. La început medicii au fost rezervați și i-au dat șanse minime de viață însă cu ajutorul lui Dumnezeu și prin efortul medicilor, evoluția lui a fost una favorabilă. Daniel a început să dea semne de revenire!

Potrivit paginii de facebook „Luptăm alături de Daniel”, în prezent tânărul își recunoaște membrii familiei însă nu poate să le pronunțe numele iar la comenzi răspunde prin gemete; își mișcă mâna stângă și picioarele, dar nu reușește să le coordoneze, fiind dependent de o persoană care să-l susțină iar mâna dreaptă este însă inertă (hemipareză dreaptă); stabilește contactul vizual însă vede cu dificultate(midriază), i-a fost afectat iremediabil un nerv optic(poartă ochelari). La nivelul craniului în timpul celei de a 3-a intervenție chirurgicală a avut loc o craniectomie decompresivă(decuparea unei părți din cutia craniană), deoarece hematomul format în urma traumatismului făcea presiune pe creier.

Timp de 4 luni, Daniel a fost primit în cadrul unui Centru de îngrijire, unde a făcut recuperare neuromotorie intensivă, fiind pentru 2 săptămâni internat la Spitalul de Recuperare din Băile Felix. Alte 2 săptămâni a fost internat la Spitalul de Neurologie și Psihiatrie, secția Neurologie. La recomandarea medicilor, după 6 luni, Daniel trebuie să facă intervenția de cranioplastie(intervenție chirurgicală făcută pentru a se implanta o plăcuță care să-i înlocuiască bucata de os lipsă din cutia craniană).

Daniel are nevoie de bani pentru achiziționarea plăcuței pentru implant, intervenție chirurgicală, spitalizare și instituționalizarea lui în Centru de îngrijire până la revenirea lui fizică, iar toată perioada de recuperare și tratamentul lui Daniel implică cheltuieli care depășesc cu mult puterea financiară a familiei, tatăl fiind singurul care are un venit, iar Daniel mai are 3 surori. Visele băiatului pot fi împlinite doar cu ajutorul nostru, așa că se pot face donații în continuare. Cu toții nădăjduim ca într-o bună zi, să îl vedem pe Daniel jucând din nou fotbal pe teren alături de prietenul său, Adonis!
Alin Pop,
An III, Jurnalism

Distribuie informația
Alte știri