Eveniment la Filarmonica Oradea dedicat tinerelor talente

Ziua Copilului se apropie cu pași repezi, iar Filarmonica de Stat Oradea nu pierde ocazia de a o sărbători. Primul eveniment care promovează copiii și tinerii, în general, va avea loc joi, 26 mai, ora 19.00 la Sala Enescu-Bartók. Cu lucrările din epoci diferite, dedicate clarinetului, flautului sau pianului, vor urca pe scena Ion Lianu Popa, Timea Borbiro, Ana Carina Niculaș, Maria Izabela Voropciuc și Maria Alice Poenariu, conduși fiind de maestrul Adrian Morar. În program se vor regăsi lucrări de Carl Maria von Weber, Francois Borne, Johann Joachim Quantz, Robert Schumann și Ludwig van Beethoven.

Filarmonica de Stat Oradea prin Proiectul cultural Fil Nouveau | Feel young dorește susținerea tinerelor talente și promovarea acestora în cadrul Stagiunii 2021-2022, în calitate de soliști. Tinerii ce vor concerta în concertul de joi seară au fost selectați în urma unei audiții organizate în format online.

Concertul Fil Nouveau | Feel young va fi deschis de clarinetistul Lianu Popa Ioan cu lucrarea Concertino în Mi bemol major pentru clarinet, op. 26. Lucrarea a fost compusă în doar 3 zile, la finele lunii martie 1811, și dedicată instrumentistului Heinrich Bärmann. Acesta a învățat piesa în următoarele zile, iar în data de 5 aprilie a avut loc interpretarea sa în premieră, pentru care Regele Maximilian I al Bavariei a cumpărat 50 de bilete. Acest concertino se desfășoară pe parcursul unui singur fragment și are o formă de temă cu variațiuni.

De la clarinet se face trecerea către flaut, instrument studiat de Timea Borbiro. Lucrarea interpretată este o prelucrare a unor fragmente din opera Carmen de Georges Bizet. Aceasta se numește Fantaisie brillante sur l`opera Carmen de Georges Bizet și este compusă de Francois Borne. Lucrarea este cea mai importantă compoziție a lui Borne, îmbinând virtuozitatea flautului cu ritmurile dansante și culorile pasionale ale operei. În centrul atenției se află aria Habanera, cu variațiuni strălucite construite în jurul ei. De asemenea, finalul piesei se află în contrast cu deznodământul tragic al operei. La Borne, finalul este triumfător și nicidecum violent.

Ana Carina Niculaș este următoarea interpretă, prezentând Concertul nr. 161 pentru flaut în Sol major, QV5:174, Partea II și III de Johann Joachim Quantz. Compozitor german din secolul al XVIII-lea, Quantz a fost flautist în cadrul Orchestrei din Dresda. Din această vauză, majoritatea lucrărilor sale sunt dedicate flautului transversal, numărând aproximativ 300 de concerte, inclusiv pentru 2 flauturi, 200 de sonate pentru flaut și bas continuu, sonate, și alte lucrări pentru corn, oboi, fagot, sau piese vocale. Majoritatea operelor există doar în manuscrise ce se află la Staatsbibliothek Berlin, doar o parte din lucrări fiind publicate în timpul vieții sale.

În continuare pe scena Filarmonicii din Oradea va urca Maria Izabela Voropciuc, la pian. Lucrarea pe care o va interpreta este Concertul în la minor, Partea II și III de Robert Schumann. Acestea este singurul concert de pian pe care l-a scris Robert Schumann vreodată. Compozitorul a mai încercat să compună lucrări pentru pian și orchestră, însă niciuna nu a fost finalizată. Concertul acesta a fost mai întâi o Fantezie pentru pian și orchestră în la minor. Nereușind să câștige încrederea niciunei edituri, soția compozitorului, Clara, i-a sugerat acestuia să extindă piesa la dimensiunea unui concert. Astfel, Schumann a adăugat un Intermezzo și un Allegro vivace ca partea a doua și a treia și concertul a fost interpretat cu succes în anul 1945, rămânând ulterior unul dintre cele mai valoroase concerte ale Romantismului.

Finalul aparține de asemenea pianului, având-o ca solistă pe Maria Alice Poenariu. Lucrarea este Concertul nr. 3, Partea I de Ludwig van Beethoven. Premiera lucrării l-a avut ca protagonist pe însuși Beethoven, care se cunoaște că era un pianist desăvârșit. La premieră, în data de 5 aprilie 1803 s-au interpretat de asemenea pentru prima dată Simfonia a II-a și oratoriul Hristos pe Muntele Măslinilor. Compoziția a fost publicată în anul următor și dedicată Prințului Louis Ferdinand al Prusiei. Prima temă a concertului este reminiscența unei teme din Concertul pentru pian nr. 24 de Wolfgang Amadeus Mozart.

Dirijorul Adrian Morar este cunoscut publicului meloman pentru profesionalismul pe care îl impune în spectacolele pe care le conduce. Morar a studiat dirijat și canto la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, specializându-se apoi în fenomenologia muzicală în cadrul unui master susținut de Gheorghe Victo Dumănescu și Aurel Stroe. Specializat inițial în dirijatul coral, Adrian Morar a început să dirijeze și orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, începând cu anul 1995, colaborând în paralel și cu alte orchestre din țară. Din anul 2001 dirijorul a fost angajat și la Opera Națională din București. În prezent, Adrian Morar este dirijor permanent la Opera Națională Română din Cluj, susținând concerte alături de operele și filarmonicile din Cluj, Iași, Timișoara, Constanța, Sibiu, Craiova, Satu-Mare și Brașov.

Ion Lianu Popa (clarinet) este elev în clasa a X-a la Liceul de Arte din Oradea. Acesta a moștenit pasiunea pentru muzică din familie. Mama sa este cunoscuta interpretă la nai, Oana Lianu, iar tătăl său, Petrică Popa este solist instrumentist la Ansamblul Crișana, cântând la taragot și la saxofon. Ion Lianu Popa a început să cânte muzică ușoară și să studieze pianul la vârsta de 6 ani. Printre aparițiile sale naționale și internaționale se numără concertul susținut în anul 2018 la Toronto, la care se adaugă concursuri de muzică ușoară și pian. În paralel studiază și clarinetul, participând și la Olimpiadele Naționale din ultimii ani.

Borbiró Timea (flaut) Și-a petrecut copilăria și adolescența în cel mai frumos mod posibil, făcând activitățile sale preferate. Timea Borbiró este studentă în anul II la Facultatea de Muzică a Universității din Oradea a acaparat cu flautul ei inimile juraților la Budapesta și la Moscova, la concursurile de interpretare la care a participat. Borbiró Timea este absolventă a Liceului de Arte din Oradea și a fost descoperită la vârsta de 10 ani, de către prof. dr. Georgiana Iudita Mircescu, cea care i-a îndrumat pașii și i-a șlefuit talentul pe parcursul anilor de școală. Despre performanța Timeei vorbesc rezultatele obținute la concursurile și olimpiadele naționale și internaționale la care tânăra a participat de-a lungul anilor.
Prin multă muncă și perseverență, susținute de modestia care o caracterizează, dar și de talentul cu care este înzestrată, tânăra flautistă a obținut, la sfârșitul anului trecut, locul I la Concursul Internațional de Interpretare de la Moscova, locul II la Concursul Internațional „Danubia Talents” de la Budapesta, dar și mențiune la Concursul Internațional de Interpretare Muzicală de la Viena.
Studentă a lectorului universitar dr. Ariadna-Zenaida Mircescu, Timea a folosit orice oportunitate pentru a se dezvolta. Fiecare concurs la care a participat a ajutat-o să se maturizeze și să înțeleagă că orice instrument pe care-l încerci îți poate deschide un nou univers muzical. La concursul de interpretare de la Budapesta, Timea a obținut cel mai mare punctaj din concurs la categoria sa de vârstă, categorie la care nu s-a acordat însă premiul I, iar orădeanca a fost cea mai tânără concurentă (singura participantă din România). Rezultatele Timeei sunt de excepție ducând renumele Universității din Oradea și al României prin performanțele deosebite obținute la două competiții prestigioase. Perseverența și tenacitatea tinerei flautiste au fost răsplătite cu distincții, diplome de excelență și burse de studiu, oferite de KIWANIS ART Oradea, ROTARY CLUB Oradea, dar și de Casa Regală a României, care i-a oferit bursa de studiu Principesa Margareta. Din cei 300 de aplicanți, Timeea a obținut bursa cu cel mai mare punctaj.

Ana Carina Niculaș (flaut) este bobocul care în vederea ascensiunii muzical artistice a ales să studieze la Universitatea din Oradea, Facultatea de Arte, specializarea flaut. Tânăra flautistă este studentă în anul I la catedra de flaut Lect. univ. dr. Ariadna-Zenaida Mircescu – Facultatea de Arte/Departamentul de Muzică.
Prin multă muncă, perseverență, susținute de modestia care o caracterizează, dar și de talentul cu care este înzestrată, tânăra flautistă a obținut nenumărate premii la concursuri de avengură atât pe plan național cât și internațional.
În acest moment al carierei sale Ana este în plină ascensiune și sunt sigură că această tânără își va îndeplini visul, cel de a cânta și de a încânta publicul pe marile scene ale lumii. Dacă ar trebui să o caracterizez în doar câteva cuvinte, acestea ar fi: ambiție, perseverență, modestie și talent– Ariadna Zenaida Mircescu – prof. coordonator.
Ana Carina Niculaș este absolventă a Liceului de Arte din Oradea și a fost descoperită la vârsta de 12 ani de Prof. Mihaela Săvianu, la Liceul de Arte Ciprian Porumbescu Suceava. Din clasa a VIII-a micuța flautistă s-a stabilit împreună cu familia la Oradea pentru a putea lucra cu Prof. dr. Georgiana Iudita Mircescu un cadru didactic de excepție care în ciuda vârstei sale tinere deține un palmares bogat în ceea ce privește performanța elevilor săi. Georgiana Mircescu a contribuit la șlefuirea talentului tinerei artiste, iar rezultatele obținute la concursurile și olimpiadele naționale și internaționale la care a participat aceasta de-a-lungul anilor sunt dovada unei performanțe remarcabile.
Palmaresul Anei este completat de participarea tinerei la nenumărate recitaluri și concerte, master-class-uri unde a avut șansa de a lucra cu renumiți flautiși din țară și străinătate: Mihaela Anica(Viena), Barbara Gisler Hase(Viena), Matei Ioachimescu(Viena, Eric Lamb(SUA, Viena), Ana Oltean Zehnder(Elveția). Din mai 2022, este membră a orchestrei naționale de tineret Young Famous Orchestra – Cluj Napoca.

Maria Izabela Voropciuc (pian) a început studiul pianului la vârsta de 4 ani, sub îndrumarea profesoarei Budeanu Mihaly Judith. Trei ani mai târziu a devenit eleva Liceului de Arte Aurel Popp din Satu-Mare și a început să participe frecvent la concursuri naționale și internaționale. Talentul său desăvârșit se reflectă prin premiile obținute la competițiile Concentus Roma, Italia (Premiul I), Marele Trofeu din cadrul concursului Concours Musical de France, Paris și premiul I la concursul internațional Piano Talents de la Milano. De asemenea, Maria Voropciuc a început să colaboreze cu orchestrele din țară la vârsta de 12 ani, atunci când a concertat alături de Filarmonica Dinu Lipatti din Satu-Mare, urmând apoi orchestrele din Râmnicu Vâlcea, Oradea, Constanța și Cluj-Napoca. În prezent, tânăra pianistă este studentă în anul I la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, clasa prof. univ. dr. Csiky Boldizsar.

Maria Alice Poenariu (pian) s-a dedicat muzicii de la vârsta de 5 ani, atunci când a început să studieze pianul cu prof. Elena Samoilă. În continuare, a fost admisă la Liceul Artă Ion Vidu din Timișoara, sub îndrumarea aceleași profesoare. La vârsta de 12 ani a urcat pentru prima dată pe scenă alături de o orchestră, interpretând Concertul în fa minor de Johann Sebastian Bach, împreună cu orchestra Maggiore. Maria Poenariu a participat în ultimii ani la concursuri internaționale în România, Italia, Letonia și Serbia, fiind premiată la Competiția pentru Tineri Pianiști de la Riga, competiția Associazione Rovere d’Oro din San Bartolomeo al Mare și competiția Davorin Jenko de la Belgrad. În plus, pianista a susținut recitaluri în Germania, Ungaria, Italia, România și Serbia. În prezent, Maria Alice Poenariu este elevă la Liceul de Arte Ion Vidu Timișoara.
Prețul biletelor la concertele vocal simfonice și simfonice ale Filarmonicii de Stat Oradea pentru stagiunea 2021 – 2022:
Categoria A: 45 lei
Categoria B: 40 lei
Categoria C: 35 lei
Categoria D: 30 lei
Categoria E: 20 lei
Categoria F (elevi de la licee de artă și studenți de la facultăți de muzică din România): 10 lei
Bilet reducere pentru elevi și studenți: 15 lei
Biletele au fost puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii orădene și online la: https://www.bilete.ro/proiect-cultural-fil-nouveau-feel-young/

Distribuie informația
Alte știri