Evreii din întreaga lume celebrează Hanuka, numită și “Sărbătoarea luminilor”. Si la Oradea este celebrata

Sărbătoarea Hanuka celebrează victoria macabeilor asupra monarhiei seleucide din Siria, eveniment desfășurat cu mai bine de 2000 de ani în urmă. Tradiția spune că evreii, la întoarcere, au găsit doar un vas mic cu ulei pur de măsline, vestita menora. Restul fusese contaminat de greci. Deși era puțin, suficient pentru a lumina Templul vreme de o zi, când au aprins uleiul s-a petrecut un miracol și sfeșnicul a ars timp de opt zile, timp necesar pentru producerea de ulei proaspăt. De atunci, poporul evreu aniversează Hanuka, cuvânt care în limba ebraică înseamnă „dedicație”.

Anul acesta, prima zi a sărbătorii a început pe 24 decembrie, după apusul soarelui. Ceremonia sărbătorii are loc în special acasă, în familie, dar și în sinagogi. Timp de opt nopți, cât durează sărbătoarea, familiile se adună în jurul unui sfeșnic hanukia — un candelabru special cu opt brațe, în care se ard opt lumânări. În prima noapte, capul familiei aprinde o lumânare. În cea de-a doua seară, două lumânări, și așa mai departe, până când, în cea de-a opta seară, se aprind toate lumânările.

Obiceiurile de Hanuka sunt jocul cu titirezul tradițional (‘dreidelul’), jocurile de cărți, dar sunt organizate și serbări cu cântece. Gospodinele pregătesc mâncăruri specifice sărbătorii Hanuca, în special preparate prăjite în ulei: gogoși umplute cu dulceață ‘sufganiot’ și chifteluțe de cartofi ‘latkes’ sau ‘evivot’.

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri