Evreii din întreaga lume celebrează Hanuka, numită și “Sărbătoarea luminilor”. Si la Oradea este celebrata

Sărbătoarea Hanuka celebrează victoria macabeilor asupra monarhiei seleucide din Siria, eveniment desfășurat cu mai bine de 2000 de ani în urmă. Tradiția spune că evreii, la întoarcere, au găsit doar un vas mic cu ulei pur de măsline, vestita menora. Restul fusese contaminat de greci. Deși era puțin, suficient pentru a lumina Templul vreme de o zi, când au aprins uleiul s-a petrecut un miracol și sfeșnicul a ars timp de opt zile, timp necesar pentru producerea de ulei proaspăt. De atunci, poporul evreu aniversează Hanuka, cuvânt care în limba ebraică înseamnă „dedicație”.

Anul acesta, prima zi a sărbătorii a început pe 24 decembrie, după apusul soarelui. Ceremonia sărbătorii are loc în special acasă, în familie, dar și în sinagogi. Timp de opt nopți, cât durează sărbătoarea, familiile se adună în jurul unui sfeșnic hanukia — un candelabru special cu opt brațe, în care se ard opt lumânări. În prima noapte, capul familiei aprinde o lumânare. În cea de-a doua seară, două lumânări, și așa mai departe, până când, în cea de-a opta seară, se aprind toate lumânările.

Obiceiurile de Hanuka sunt jocul cu titirezul tradițional (‘dreidelul’), jocurile de cărți, dar sunt organizate și serbări cu cântece. Gospodinele pregătesc mâncăruri specifice sărbătorii Hanuca, în special preparate prăjite în ulei: gogoși umplute cu dulceață ‘sufganiot’ și chifteluțe de cartofi ‘latkes’ sau ‘evivot’.

Distribuie informația
Alte știri