Examenul de maturitate din închisorile comuniste. Ioan Filip. Episodul 10 din seria de filme documentare „Uitarea înseamnă o nouă condamnare”

Pe 9 martie, Ziua Foștilor Deținuți Politic, a fost lansată seria de filme documentare „Uitarea înseamnă o nouă condamnare”, proiect început în cadrul Școlii de vară „Astra”, organizată de Festivalul de Film și Istorii Râșnov și susținută de Black Sea Trust.

Echipa orădeană care a participat la cursurile Școlii de Vară „Astra”, organizate anul trecut în perioada 21-30 august, a propus realizarea unei serii de filme documentare intitulate generic „Uitarea înseamnă o nouă condamnare”. Materialul video-documentar urmărește, timp de zece episoade, să aducă în spațiul public mărturiile directe ale foștilor deținuți politic bihoreni care au cunoscut ororile Gulagului românesc în perioada comunistă.

Primul episod, „Adolescentul în zeghe. Traian Bodea”, a fost făcut public în 9 martie 2021. Cel de-al doilea episod, „Lupta pentru O Românie Independentă (O.R.I.). Vasile Rus”, a putut fi urmărit începând cu 3 aprilie 2021, iar pe 1 mai, de Paște, a fost postat episodul 3 „Patimile unui student nereeducat. Mircea Tulvan”, al patrulea episod s-a lansat în iunie, „Lecția demnității. Ioan Brazdă. Cel de al cincile episod „Un tânăr țărănist din „fieful” lui Maniu. Mircea Pârvu” a putu fi urmărit începând cu data de 3 iulie. Episodul șase – „Gherla” noastră cea de toate zilele. Eugeniu Sarca, a fost urcat, începând cu 7 august 2021, pe canalul de YouTube Memoria Rezistenței, de pe 4 septembrie 2021, s-a putut urmări episodul 7 „Un OM cu mare putere de iubire. Părintele Nicolae Bordașiu”, iar pe 2 octombrie 2021 a fost urcat episodul 8, „Tinerețe înfrântă în temnițele comuniste. Tiberiu Șerban”. Pe 6 noiembrie 2021, pe canalul de Youtube Memoria Rezistenței ați putut urmări episodul 9, „Lungul drum spre libertate. Papp Iuliu”. Ultimul episod, „Examenul de maturitate din închisorile comuniste. Ioan Filip”, va putea fi vizionat începând cu 4 decembrie 2021 pe același canal de Youtube Memoria Rezistenței https://www.youtube.com/channel/UCj3tKb245KpmNYCeCGhRkRw.

Ioan Filip era elev în clasa a VII-a la Liceul Alexandru Roman din Oradea când a fost recrutat de Nistor Bădiceanu să se alăture Organizației România Independentă. Arestat direct din sala de clasă, alături de alți colegi, a fost dus și încarcerat la sediul Siguranței Statului de pe strada Republicii nr. 52 din Oradea. A primit o condamnare de trei ani, dar a executat patru ani de detenție. A trecut prin închisoarea Oradea, Cluj Tribunal, Târgșor, Aiud, Peninsula, Cap Midia.

Echipa proiectului este formată din Cristina Liana Pușcaș – cercetător, Ana-Maria Borz – studentă la Istorie și Andreea Bot – studentă la Jurnalism, ambele de la Universitatea din Oradea, iar consultanți sunt Dr. habil. Cosmin Budeancă – Fundația Culturală Memoria și Mihai Dragomir – Asociația Mioritics.

Parteneri: Asociația Cei 40 de Mucenici; Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal; Asociația Foștilor Deținuți Politici din România – Filiala Bihor; Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării și Departamentul de Istorie din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării de la Universitatea din Oradea; Clubul Monarhiștilor din Bihor

Parteneri media: www.oradeaindirect.ro; www.uzpbihor.ro

Mulțumiri: Adrian Ardelean. www.memoriarezistentei.ro

Distribuie informația
Alte știri