“Miercurea alarmelor”. De ce vor suna sirenele, pe 1 martie, în județul Bihor și în țară

Activitățile dedicate Săptămânii Protecției Civile vor continua miercuri, 1 martie, când, la nivel național și implicit la nivelul județului Bihor, în intervalul orar 10.00 -11.00, se va desfășura exercițiul “Miercurea alarmelor”, activitate prin care se urmărește verificarea stării de operativitate a echipamentelor de înștiințare, avertizare și alarmare, pregătirea populației prin cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare, precum și pregătirea continuă a autorităților administrației publice locale.

Prin modul de acționare a mijloacelor tehnice de alarmare există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care asigurăm cetățenii că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice. Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările transmise de către inspectoratul pentru situații de urgență și administrațiile publice locale.

Conform legislației în vigoare privind organizarea şi asigurarea activităţii de înştiinţare, avertizare, prealarmare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă, semnalele de alarmare a populaţiei, instituţiilor publice şi operatorilor economici sunt: alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană şi încetarea alarmei.

  • Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.
  • Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde  între ele.
  • Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde  între ele.
  • Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.

Tot miercuri, 1 martie, pompierii militari bihoreni vor fi, din nou, prezenți în școli, unde vor organiza lecții deschise, în cadrul cărora vor familiariza elevii cu regulile de comportare în cazul producerii unui cutremur și a altor situații de urgență, respectiv la Universitatea Oradea, unde vor instrui studenții pe linia acordării primului ajutor.

Distribuie informația
Alte știri