„Există în veci eroicii mineri” – Zestrea minerală a Maramureșului, încântă Oradea

Muzeul Orașului Oradea a gazduit joi, 28 februarie, vernisajul primei expoziții cu obiecte de factură naturală a acestei instituții. Este vorba de expoziția a 61 de minereuri din patrimoniul Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare.

Peste 60 de piese atent selecționate estetic, cât și reprezentative nord-vestului României au fost aduse în Oradea pentru a putea fi admirate din totalul de 17.000 de minerale aparținând muzeului băimărean. Unele dintre aceste pietre au vârste cuprinse între 8 și 9 milioane de ani. Multe dintre ele „au chiar și pașaport”, ajungând la nu mai puțin de 45 de expoziții în cele mai importante orașe europene, precum și alte 90 de expoziții în România.

Printre cele 61 de eșantioane expuse se află cristale de cuarț albe și transparente, ametiste, calcit dantelat și stibină. Toate acestea au fost colectate din minele care înconjoară orașul Baia Mare.
Ioan Denuț, directorul Muzeului Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, a reamintit celor prezenți spusele lui Victor Gorduza, fondatorul muzeului: „Am iubit florile zămislite de pământ deasupra lui, cât și pe cele din adâncurile lui tainice. Am făcut din ele un buchet pe care îl dăruiesc tuturor”.

Important este de specificat contrastul dintre expozițiile muzeului orădean: mai exact expoziția deja prezentă cu funcția de lapidariu, care găzduiește obiecte realizate din materiale naturale, dar care au fost prelucrate de mâna omului și prima expoziție de minereuri din muzeu, obiecte naturale rămase în starea lor „crudă”. În final, cu ocazia începerii lunii martie, conducerea Muzeului Orașului Oradea a amintit faptul că expoziția este un „buchet de flori de mină” oferit vizitatorilor.

Expoziția poate fi vizitată, de marți până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00, la Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, din Piața Emanuil Gojdu, nr. 39 – 41 (Cetatea Oradea), parterul Turnului A-B, sălile 18-19. Ea va rămâne deschisă până pe 20 august 2019.

Rareș Cernea, student Jurnalism, An I

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri