Expoziția comună «Constelaţii Româneşti Tradiţionale» și «Semnele Ceriului» la Muzeul Cetății și Orașului Oradea

La Muzeul Cetății și Orașului Oradea va avea loc miercuri, 21 februarie 2018, ora 14:00, deschiderea expoziției itinerante comune „CONSTELAŢII ROMÂNEŞTI TRADIȚIONALE” – Complexul Astronomic (planetariul) Baia Mare și „SEMNELE CERIULUI”- Ilie Tudorel , Baia Mare. Expoziția se va putea vizita în perioada 21 februarie – 31 martie 2018. Expoziția itinerantă comună face parte din proiectul Anului Patrimoniului Cultural European – 2018 și este dedicată boltei cereşti, un subiect fascinant al tradiţiilor româneşti ce fac parte din patrimoniul material și imaterial.

„Constelaţii Româneşti Tradiţionale” este un proiect al Complexului Astronomic Baia Mare, început în anul 2012 și îmbunătăţit de la an la an, intenţia fiind aceea de a descoperi ce au văzut strămoşii noştri pe cer diferit de constelaţiile oficiale. Pe parcursul documentării au fost consemnate 39 de constelaţii româneşti, multe dintre ele identice cu cele recunoscute de Uniunea Astronomică Internaţională. Mai exact, sunt 88 de constelaţii recunoscute oficial, 19 dintre ele regăsindu-se și în mitologia românească, iar 20 de constelaţii autohtone fiind originale, marcând exclusiv viziunea poporului român asupra cerului. Varianta mobilă a expoziţiei a apărut în anul 2017. Este vorba despre nouă standuri pe care sunt expuse nouă monitoare. Pe fiecare monitor rulează în buclă povestea a patru sau cinci constelaţii. Fiecare monitor este dotat cu căşti pentru ascultarea poveştilor, fără a-i deranja pe ceilalţi vizitatori şi un afiş printat ce conţine informaţia existentă pe acel monitor. Mai multe informaţii veţi găsi pe site-urile: https://planetariubm.ro/constelatiiromanesti/ sau www.crt-ro.com.

Expoziţia de artă fotografică „Semnele Ceriului” este un proiect fotografic aparţinând artistului Ilie Tudorel care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din țară și din străinătate cele mai importante reprezentări ale simbolisticii astrale prezente în arhitectura tradiţională din România. Fotografiile prezintă mai ales reprezentările sculptate ale soarelui, lunii sau stelelor ce sunt prezente pe biserici, case, mobilier sau porţi tradiţionale de lemn din toate zonele României. Expoziţia este însoţită de expuneri și prelegeri cu digiporame susţinute de autor.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 21 februarie, ora 14:00, la Muzeul Cetății și Orașului Oradea, Corpul A, sălile 21-23. Accesul publicului se va face în intervalul 13:30-14:00 și este liber doar pentru participarea la eveniment. Programul de vizitare a muzeului este de marți până duminică, între orele 9:00 și 17:00. Taxa de vizitare este de 5 lei/adulți, 3 lei/elevi, studenți, pensionari, grup peste 10 persoane și 1 leu/elevi în cadrul programului „Școala altfel”.

Distribuie informația
Alte știri