Expoziţia „Cornul Abundenţei. Luxul în lumea nobiliară transilvăneană”, la Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural

Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca găzduiește expoziţia Cornul Abundenţei. Luxul în lumea nobiliară transilvăneană. Aceastas este deschisă publicului pana la data de 30 aprilie 2020.

Cornul abundenţei a fost asociat mereu cu bogăţia şi cu belşugul şi a fost folosit de-a lungul timpului pentru decorarea obiectelor de lux. Luxul şi imaginea erau la fel de importante pentru nobilimea din Transilvania secolelor XVII-XVIII ca şi pentru cea de la curţile aristocratice europene şi aveau aceeaşi încărcătură simbolică, a afişării statutului social.


În cadrul expoziţiei vor putea fi admirate pandantive, brâie, broşe, cercei, brăţări, paftale din aur sau argint, emailate sau decorate cu pietre preţioase, arme, piese de harnaşament şi alte obiecte militare de paradă, menite să reflecte fastul lumii nobiliare din Transilvania premodernă.

Piesele, aflate în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, au fost descoperite în anul 1897 în cripta bisericii reformate de la Cetatea de Baltă. Au fost descoperite trei sicrie în care fuseseră înmormântate trei femei. Istoricii au identificat cele trei femei îngropate în criptă pe baza verighetei inscripționate păstrate în sicriul cel mai bogat: Zsófia Kendi, soția aristocratului transilvănean Melchior Bogathi. Zsófia Kendi a murit de tânără, probabil, cândva între anii 1600 și 1605. Aceasta fusese îngropată alături de mama și de bunica sa (Iudita Bebek și Zsófia Patocsi).


Cele două morminte mai vechi au fost jefuite şi prădate de hoţi, doar ultimul, cel al Zsófiei Kendi, a păstrat intactă bogăția de veșminte și podoabe cu care fusese împodobită domnița, chiar și pentru locul de veci. Boneta de catifea, mantia căptușită cu blană de samur și bentița de la gât fuseseră cândva atent decorate cu aplici de aur emailate, meșteșugit lucrate, mărgele de coral și perle veritabile. Recuperate integral sau fragmentar, majoritatea acestora sunt păstrate la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, ca o restituire unică a vestimentației aristocratice transilvănene de la sfârșitul secolului al XVI-lea.

Distribuie informația
Alte știri