Expoziția ,,Roma antică. Civilizație și grandoare. Tehnologie civilă şi militară”, în premieră în România, la Oradea

Expoziția „Roma antică. Civilizație și grandoare. Tehnologie civilă şi militară”, premiată de către președintele Italiei cu medalia de aur pentru inovație culturală, va ajunge și în Oradea, la Muzeul Țării Crişurilor. Vernisajul e programat pe data de 12 martie, de la ora 17.30.

Expoziţia acoperă o epocă fascinantă din istorie, pornind de la victoria triumfătoare a lui Caius Iulius Caesar asupra galilor, moment care a provocat transformarea Romei dintr-o republică într-un puternic imperiu. Pe lângă ingeniozitatea militară pe care obiectele expuse o reflectă în detaliu, perioada Imperiului Roman a fost caracterizată și de construcțiile ample şi de inovația tehnică la scară largă, care au adus o bunăstare fără precedent chiar și în colțurile îndepărtate ale Imperiului.

„Obiectivul expoziţiei coincide cu cel al autorilor acestor interesante reproduceri, anume de a crea un spațiu în care vizitatorul să poată înţelege principiile mecanice care guvernează funcționarea <> reconstituite. Astfel, se asigură o înțelegere mai profundă a conceptelor și aplicațiilor practice ale mașinilor din Antichitatea romană, care sugerează paralele cu lumea tehnologică modernă de astăzi”, a explicat Chiriac.


Potrivit conducerii Muzeului Țării Crișurilor, expoziţia este potrivită tuturor categoriilor de public, dar mai ales elevilor, deoarece cuprinde şi obiecte interactive (arcul de triumf, mozaicul, abacul, angrenajul autoblocant, angrenajul cu roţi dinţate), fiind însoţită, de asemenea, de explicaţii şi de prezentări 3D ale unor obiecte expuse, precum şi de un film despre Imperiul Roman.


Distribuie informația
Alte știri